Zorg

Droomvlucht naar de tropen – Column ALS Mariska van Gennep

Mariska

Droomvlucht
Ik kan het nog niet echt geloven. We gaan vliegen, en over een paar dagen al. Sjonny slaapt naast me met al zijn luchttoevoerapparatuur en dat geeft veel licht. Ik gooi een handdoek over mijn ogen, om toch verder te kunnen slapen. De volgende dag stelt hij het ding zo in, dat het licht dimt na een paar minuten. Heel fijn, want ik zag mezelf de komende nachten al doorbrengen met een slaapmasker op, maar dat hoeft dus niet. De rest van de nacht woel en draai ik verder, ik kan nog steeds moeilijk bevatten dat we écht op reis mogen gaan!

Schiphol
Op de dag van vertrek halen onze lieve vrienden ons in alle vroegte op. Natuurlijk moet er op het laatst nog van alles geregeld en gepakt worden, maar om 10 over 6 zitten we zowaar in de auto en gaat onze reis van start. Ik ben ingedeeld in een auto samen met Veerle en met onze vriendin en haar man, heel gezellig. De rit naar Schiphol vliegt voorbij, voor we het weten staan we in de juiste vertrekhal. We hadden online al ingecheckt en na enig speurwerk komen we op een plek waar we onze koffers kunnen afgeven. Op het moment dat de koffers wegglijden bedenk ik opeens, dat ze niet op slot zijn gedaan. Op hoop van zegen dan maar, anders wordt het een fleurig geheel met alle bonte, zomerse kleding verspreid op de lopende band… We drinken een kopje koffie met onze vrienden, nemen uitgebreid afscheid van ze en gaan op zoek naar de balie waar we het aangevraagde rolstoelvervoer kunnen regelen. Sjonny kan niet heel ver lopen en Schiphol is natuurlijk enorm groot. De balie is snel gevonden en we mogen zelf een rolstoel meenemen tot aan het vliegtuig, zonder begeleiding, heerlijk met zijn vijven.

Comfort Class
Onze hele reis is gesponsord, tot aan onze stoelen in het vliegtuig toe. We zitten comfort class, dat is heel prettig. Sjonny kan hier zijn apparaat wat makkelijker kwijt (nét niet onder de stoel, maar toch) en ik kan mijn benen strekken. Hendrik heeft het iets krapper, maar die is dan ook een stuk langer dan wij. Al bij het stijgen van het vliegtuig zet Sjon het luchtapparaat aan. Ik vind het heel spannend en duim dat alles goed mag gaan. Gelukkig, de vlucht verloopt voorspoedig. Tegen het einde van de vlucht vervangt Sjon een accu, maar er gebeurt verder niets. Alleen Marleen heeft de pech naast een mevrouw te zitten, die geen Engels of een andere begrijpelijke taal spreekt, dus voor haar duurt de vlucht iets langer.

Plaatselijke service
Een steward komt vragen of Sjon rolstoelvervoer vanuit het vliegtuig wil. En ja, dat wil hij graag. We weten niet hoe ver het is van het vliegtuig naar de luchthaven, of er busjes zijn en hoe het verder gaat. Hij is erg moe van de reis, dus alle hulp is welkom. De man die ons begeleidt wandelt in snel tempo over de snikhete luchthaven. De plaatselijke tijd is 16.00 uur. We hebben moeite om hem bij te houden met onze 7 stuks handbagage (waaronder de 2 apparaten die Sjon in leven hebben gehouden tijdens het vliegen). En wat zijn we deze man dankbaar als we de rij wachtenden zien voor de douane. In het vliegtuig kregen we een formulier om in te vullen, iets dat verplicht is op de Dominicaanse Republiek, en hij vraagt hiernaar. Vervolgens vraagt hij mij om mee te lopen en werkelijk, hij rént langs alle wachtenden. Hij geeft het formulier af, ik betaal en binnen no time zijn we terug bij Sjon en de kinderen. Dan leidt hij ons langs de paspoortcontrole, waar we een visum krijgen, (ook met een bloedgang!) en kunnen we door naar de bagageband. De koffers komen na lang wachten allemaal keurig gesloten aanglijden. Hierna worden naar de bus begeleid als we de koffers en daar vraagt hij om zijn tip. We zijn zo dankbaar voor deze fijne start van onze vakantie dat ik besluit hem inderdaad een gulle fooi te geven!

De eerste indruk
Aangekomen in ons hotel worden alle gasten opgeroepen voor een informatiepraatje. We krijgen uitleg over de kamers, de minibar, de kluisjes en nog veel meer. De eerste indruk is heel goed. We zien de wuivende palmbomen, er is een prachtig zwembad, en ook deze fijne ontvangst doet wonderen. Het genieten, wat iedereen ons zo lief heeft toegewenst, kan eindelijk beginnen.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 14 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blogs.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht