Zorg

Met een rolstoel de Efteling door – Column ALS Mariska van Gennep

Sjonny’s spraak gaat langzaam achteruit en hij krijgt alvast een spraakcomputer. Samen met Mariska vinkt hij langzaam maar zeker steeds meer ‘laatste wensen’ van het wensenlijstje af. Met ALS weet je immers nooit hoelang je nog hebt met elkaar…

Mariska

De spraakcomputer
Na een week met weinig medische afspraken en meer tijd voor onszelf, staat er deze week één afspraak op de kalender. De logopediste komt Sjonny uitleggen en demonstreren welke apparaten er zijn als zijn spraak gaat uitvallen. We krijgen een klein soort typemachinetje te zien met toetsenborden en aan de andere kant een schermpje waarop de toehoorder kan meelezen als Sjonny typt. Daarna wordt de zin of het woord hardop uitgesproken. Over de toetsen kan, als Sjonny’s handen moe worden, of het typen wat lastiger wordt, een raster worden gelegd, zodat hij niet per ongeluk op allerlei toetsen drukt en hij zijn handen kan laten rusten. Sjonny vindt het typen op een apparaat wat lastig, zijn fijne motoriek wordt al minder. Hierna worden nog wat andere apparaten geshowd, maar de handigste optie, vindt Sjonny zelf, is een redelijk groot beeldscherm met accu’s eraan, waarbij hij het scherm kan besturen met zijn ogen. Hij kijkt dan naar bepaalde blokken, waar een icoon of een woord opstaat. Onderaan dat scherm zit een camera, die door middel van lichtval registreert waar Sjon naar kijkt en vervolgens wordt dat blok dan ‘aangeklikt’ (vergelijkbaar met een computermuis). Staat het apparaat op tekst, dan kan het worden uitgesproken. Prachtig deze technologie, wanneer Sjon’s stem echt uitvalt, kan hij in elk geval nog communiceren. De vraag is al een paar weken, hoe lang zal hij nog kunnen praten?

Gemiste afspraak
De volgende dag gaat Sjonny met Hendrik naar de tandarts om bij Hendrik een ‘spalkje’ achter zijn tanden te laten zetten, Hendriks beugel is er een paar dagen eerder uitgehaald. Ik loop nog in mijn pyjama en ben van plan me te gaan aankleden om naar mijn moeder te gaan. Ze gaat verhuizen naar een seniorenflat en mijn broer heeft een gesprek met een verhuisbedrijf gepland. Dan gaat de bel. Verbaasd doe ik open. Er staat een man, die aangeeft een afspraak te hebben. Ik kijk zo mogelijk nog verbaasder. De man vraagt zich af of hij zich vergist, zo vlak na zijn vakantie, en checkt zijn agenda. Hij moet toch echt bij ons zijn, samen met de ergotherapeut. Ook zij komt er net aan. Ik leg aan ze uit dat Sjonny met zoonlief naar de tandarts is en dat ik hem ga bellen. Sjonny is algauw weer thuis en het blijkt dat we 2 afspraken voor alle ‘computeraanpassingen’ hadden staan. Omdat de afspraak met de logopedist verzet was, hebben we deze afspraak over het hoofd gezien. Deze man komt om het toetsenbord van Sjon’s huidige computer te vergemakkelijken. Maar omdat er al een spraakcomputer is aangevraagd en je geen 2 aanpassingen tegelijk mag gebruiken van de verzekeraar, kan dat niet. Na een goed gesprek en een demonstratie van allerlei kleine hulpmiddelen, zoals een ‘knoopdoorhaler’, gaan we alsnog op weg naar mijn moeder om te kijken hoe de verhuisplannen verlopen.

Efteling
Hendriks wens op ons familie-wensen-lijstje is om met het hele gezin naar een pretpark te gaan en dat doen we dan ook: op naar de Efteling! Broodjes zijn gisteren al gesmeerd en we staan vandaag heel vroeg op, om op pad te gaan. Marleen rijdt en halverwege neemt Sjon het over. Hij kan nog steeds autorijden, maar als hij moe wordt schakelt hij ons in. Tot onze verbazing is het bij de kassa’s van de Efteling niet druk. We halen een voorrangspasje bij de ingang (met verwijsbrief van de huisarts) omdat Sjon niet meer uren in een rij kan staan. Vlak na de ingang halen we een gereserveerde rolstoel op en kan de pret beginnen! Het is een warme dag, en gisteren was er hier enorme drukte, horen we. Gelukkig valt het vandaag met de drukte enorm mee en kunnen we comfortabel door het park wandelen en rollen en op een terrasje gaan zitten. Ik zie mijn hele gezin glunderen. Het mooiste is nog wel onze tocht in de wild-water-attractie Piranha. We komen het water op en de eerste golf maakt mijn rok direct kletsnat. 2 golven verder is ook mijn shirt niet meer droog en van alle kanten krijg ik water in mijn gezicht. Ik ben doorweekt en de kinderen en Sjonny komen niet meer bij. Wat ben ik blij dat het vandaag mooi weer is!

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blogs.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht