Zorg

Ruimte maken voor mijn emoties – Column ALS Mariska van Gennep

Mariska probeert ruimte te maken voor de emoties die ze voelt, maar moet ook veel regelen om het gezinsleven draaiende te houden.

Mariska

Zonnebloemen
Sjon gaat naar zijn moeder, even een middagje bijpraten. Ik heb hem uitgezwaaid en zit op mijn werkplek boven, als ik beneden gerommel hoor. Ik roep, maar krijg geen reactie. Dan is er iemand op de trap. Ik hoor dat het Sjon is en ben bang dat er iets vervelends is maar dan staat hij opeens voor m’n neus met een grote grijns en een gigantische bos zonnebloemen. Hij vond dat ik ze verdiend had en ik neem ze heel blij en dankbaar aan.

Regeltjes
Ik probeer al een paar dagen onze bank te bereiken om een overleg te plannen over onze financiën en mogelijkheden. Omdat Sjon zzp’er is komt er van hem nu geen inkomen meer binnen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering was veel te duur, en ik weet dat meer zzp’ers hier tegenaan lopen. Bij deze poging ben ik snel aan de beurt en een vriendelijke man maakt een afspraak voor ons. Het gekke is dat hij aangeeft, dat we deze afspraak zelf hadden kunnen aanvragen bij het bankfiliaal. Ik vertel hem dat daar juist gezegd is dat ik telefonisch een afspraak moest maken. Over regeltjes gesproken.

Passen en meten
De WMO-consulent van de gemeente is weer op bezoek. Deze keer heeft ze een collega van bouw- en woningtoezicht meegenomen en een vertegenwoordiger van de firma die de unit bij ons moet gaan plaatsen. Ze leggen ons uit, dat er een aantal standaard maten van units zijn. De gemeente heeft besloten om units te huren, zodat ze later terug kunnen naar de firma, eventueel voor hergebruik. Units die op maat gemaakt worden, zijn koopunits en vaak niet herbruikbaar, vandaar dit besluit van de gemeente. De heren maken foto’s van onze tuin en meten vanaf ons huis tot aan de schuur. Afgelopen weekend is daar nu juist net een ‘scooterhok’ gebouwd door een lieve vriend van ons, voor Veerles scooter. Tot onze verbijstering moet het hok afgebroken worden, mocht de unit er inderdaad komen. Het huilen staat me nader dan het lachen, alweer zo’n tegenvallende mededeling. De ruimte is nodig, omdat er een soort van sluis op onze woning aangesloten wordt, waar vervolgens de unit achter komt. Logisch en noodzakelijk, maar wel weer even slikken.

Emoties
De huisarts komt ook weer even langs. Hij praat met ons over emoties en gevoelens die loskomen in een situatie zoals de onze. Hij vertelt dat als ik bijvoorbeeld over 10 jaar terugkijk op deze heftige periode, het mooi is als ik goed terug kan kijken en dat we niet alleen bezig geweest zijn met randzaken als financiën en andere, in feite onbelangrijke, zaken. Sjonny vindt het moeilijk om over zijn gevoel te praten en geeft aan dat ook de andere zaken wel degelijk meespelen. Ik begrijp heel goed waar de huisarts het over heeft, liefde, bij elkaar zijn en zo veel mogelijk genieten van wat nu wel nog kan, is op dit moment het allerbelangrijkst. Maar het klopt, die andere zaken zijn nu eenmaal niet uit te vlakken.

Het drieluik
Mijn mobiel gaat af op het moment dat ik sta te bedenken wat ik die middag nog allemaal wil gaan doen. Het is een hele goede vriendin, die een aantal weken geleden foto’s van Sjon en mij genomen heeft. Ze is kunstschilder en bood aan om een mooie herinnering voor later te maken in de vorm van een portret van Sjonny. Toen ze het aanbood was ik al ontroerd. Nu belt ze en vertelt dat de portretten, ze heeft er ook één van mij gemaakt, klaar zijn. Wanneer we willen komen kijken, vraagt ze. En als we ze niet mooi vinden gaat ze ze aanpassen. Ik ben razend benieuwd en Sjonny gelukkig ook. Dus we stappen snel in de auto en rijden naar haar toe. Ze is zenuwachtig, merk ik, ze is benieuwd wat we van de schilderijen vinden. Mijn stoutste dromen worden overtroffen. Ik ben er stil van en ik zie een traan rollen over Sjons wang. Een prachtig drieluik, met 2 portretten van Sjon en één van mij. We zijn zo treffend geschilderd, zo mooi. Ik ben heel dankbaar dat ik zo’n lieve, knappe vriendin heb. Dit moment was zó nodig.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij 3 kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blogs.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht