Well-being

Ontbijt! – ontspannen met Mariska van Gennep

Goeiemorgen! Nee ik ga je niet voorschrijven wat je moet eten, ik kijk wel uit, er zijn bij Gezondheid & Co mensen die je dat veel beter kunnen vertellen. Ook ga ik niet zeggen dat je moet ontbijten, hoewel het wel goed voor je is. 27 ontbijt

Er is niet voor niets een spreekwoord: ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en diner als een bedelaar. In de ochtend sta je voor een hele dag, je ontbijt mag ernaar zijn. Maar goed, voordat ik verzand in allerlei theorieën, dit stuk gaat niet over wat je eet, maar hoe. Er had ook Lunch! boven kunnen staan.

Ben je een type dat ’s ochtends zo lang mogelijk in bed blijft liggen, snel onder de douche springt en een kop koffie nog net naar binnen slaat voordat je de deur uitrent? Geen wonder dat de stress je de rest van de dag om de oren springt. Je begint zelf de dag al vol stress. En…wat je uitzendt komt bij je terug, een mooi gezegde. Probeer eens een aantal van de tips die hieronder staan. Nee deze keer geen meditatietips, maar hoe je rust kunt creëren in de manier waarop je door de dag gaat, bijvoorbeeld je eten (ontbijt).

  1. Ben je een kleine eter, geen probleem, gewoon een kleine portie nemen.
  2. Ga rustig zitten voor je eten, sla niet alles bij het aanrecht naar binnen en leg je mobiel weg.
  3. Heb je gezinsleden, probeer eens gezellig met elkaar aan tafel te ontbijten. (als je gelijke tijden hebt natuurlijk), je eet met elkaar ontspannener dan alleen.
  4. Neem de tijd voor je maaltijd. Kauw goed, je voedsel mengt zich met speeksel en dat is weer goed voor de rest van je spijsvertering. Je voelt je minder opgeblazen en dat scheelt weer stress over wat er aan de hand kan zijn.
  5. Hetzelfde geldt voor drinken, neem kleine slokjes af en toe tussendoor. Je hoeft niet je maaltijd “weg te spoelen”.

27 koffie

Tot zover de tips om rust in je eten te creëren. Zo moeilijk is het niet. Ook voor mensen die wel vroeg opstaan, overal de tijd voor hebben en dan vergeten te ontbijten, ik zou zeggen, probeer het eens! Neem een kwartier extra en kijk hoeveel rust en tijd je dit oplevert, door van je ontbijt, of andere maaltijd, dit moment voor jezelf te maken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht