Zorg

Borstkankergen BRCA. Vertel je het je familie wel of niet?

 Angelina Jolie liet uit voorzorg haar borsten en eierstokken verwijderen. Zij wist het, maar in veel families wordt het erfelijke borstkankergen BRCA geheim gehouden. Tijd voor de ziekenhuizen om het als een soort ‘genetische politie’ op te sporen?
borstreconstructie, borstkanker

Foto: NDC Mediagroep

Klinisch genetische afdelingen van ziekenhuizen zoals het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) overwegen voortaan actiever na te gaan of mensen met het borstkankergen BRCA  hun familieleden wel informeren.

Wat is BRCA?

BRCA is een erfelijke afwijking die bij vrouwen de kans op borst- en eierstokkanker zeer groot maakt. De wereldberoemde Amerikaanse actrice Angelina Jolie heeft het gen en liet net als duizenden andere vrouwen haar borsten en eierstokken uit voorzorg verwijderen.

De directe aanleiding voor het debat in Nederland is de zaak van de 61-jarige Aad Klaassen uit Zuid-Holland. Klaassens dochter kreeg op haar 34ste uitgezaaide borstkanker en dat bleek te komen door BRCA. Klaassen kwam er achter dat hij zelf ook drager is van BRCA en dat in het Erasmus MC in Rotterdam bekend was dat het in zijn familie voorkomt. Maar niemand had hem daarover geïnformeerd.

,,Mijn familie liep gevaar. Waarom heeft niemand mij dat verteld?’’, stelde hij. Zijn verhaal haalde deze zomer diverse media en dat leidde weer tot Kamervragen aan minister Schippers van Volksgezondheid. Schippers vindt het een verantwoordelijkheid van mensen zelf. ,,We worstelen ermee’’, zeggen klinisch genetici Jan Oosterwijk en Mirjam de Jong van het UMCG. ,,Moeten wij zelf misschien actief familieleden van mensen die zich hebben laten testen brieven gaan sturen?’’

Taboe

Het is soms een taboe om over ernstige ziektes te praten en soms komt het domweg doordat familieleden elkaar niet kennen. Zeker als het om verre neven en nichten gaat, is er soms totaal geen contact. Het is dan nogal een stap om contact te zoeken met verre familieleden, alleen met het doel een nare boodschap over te brengen: ‘De kans bestaat dat je een afwijking hebt waardoor je veel sneller kanker kan krijgen’.
Er kleven bezwaren aan het informeren van familieleden. Je ontneemt jongeren een onbezorgde jeugd. Mensen gaan zich bij het woord kanker ernstige zorgen maken, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is. Mensen kunnen zich moreel verplicht voelen om zich te laten testen, en als uit zo’n test blijkt dat ze inderdaad drager zijn van BRCA, kunnen vrouwen zich ook gedwongen voelen in te grijpen. Dat kan door zich regelmatig te laten controleren, met alle zorgen van dien, maar ook de drastische aanpak is een mogelijkheid.

Borstamputatie

Een borstamputatie is zwaar, het verwijderen van eierstokken en eileiders betekent onvruchtbaarheid en heeft soms gevolgen voor de hormoonhuishouding en het seksleven. Terwijl ook vrouwen zonder BRCA altijd nog kans lopen op borstkanker en in mindere mate eierstokkanker.
Moet je kinderen en jongeren informeren, terwijl je weet dat de ziekte beneden de 30 jaar vrijwel niet voorkomt? Een erfelijk risico kan gevolgen hebben voor levensverzekeringen, hypotheken en sommige beroepen. Wil je dat als familielid op je geweten hebben? Terwijl je ook weet dat de wetenschap niet stil staat en er eigenlijk nog vrij weinig bekend is over de gevolgen en mogelijke behandelingen van mensen met BRCA? ,,Er is in Nederland ook het recht op het niet-weten’’, zegt Oosterwijk. ,,Maar ja, voor mensen zoals meneer Klaassen speelt dat totaal geen rol.’’

Drager

Van de mensen die waarschijnlijk drager zijn van BRCA wordt op dit moment nauwelijks 40 procent bereikt. ,,Er zijn mensen die vinden dat wij als klinisch genetici of als ziekenhuizen in onze adressenbestanden moeten duiken en familieleden moeten informeren die nog van niets weten. Maar die informatie is natuurlijk uiterst gevoelig.

Moeten wij als een soort genetische politie door Nederland gaan speuren naar erfelijke afwijkingen? Bij BRCA is het risico duidelijk maar er zijn natuurlijk nog veel meer overerfbare ziektes. Waar leg je dan de grens?’’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht