Beweging

Gelukkig – Column Jan Hospes

Vanaf het moment dat ik in aanraking kwam met het Semco-principe, ben ik fan! De visie van Ricardo Semler, ceo en hoofdeigenaar van het bedrijf Semco SA, is simpel: als een medewerker gelukkig is dan functioneert hij het beste. Daarom is alles bij Semco er op gericht om het personeel gelukkig te maken.

Portret van de nieuwe columnist Jan Hospes voor de Gezondheidsbijlage.

Wat mij als sportinstructeur intrigeert is het feit dat er bij veel Semco-bedrijven gewoon onder werktijd wordt gesport. De gedachte hierachter is natuurlijk dat een gezonde werknemer het bedrijf, op langere termijn, meer oplevert dan een minder gezond persoon. En dus kan ze het sporten maar beter stimuleren. #menssanaincorporesano.

Voor het schrijven van deze rubriek googelde ik even ‘sportend personeel’ en ik stond versteld van de onderzoeksresultaten die ik onder ogen kreeg. Personeel laten sporten heeft namelijk alleen maar voordelen: financieel interessant (minder verzuimkosten), gezonder en vitaler personeel (dopamientjes!) en een prettigere werksfeer.

Een vertegenwoordiger van een zorgverzekeraar stelde zelfs dat: ,,Elke euro die aan de voorkant wordt geïnvesteerd in sportend personeel, wordt driedubbel terugverdiend aan de achterkant.” Lijkt me dat je nu met een gerust hart op je leidinggevende af kunt stappen en kunt zeggen: ,,Hé baas, ik heb een ideetje.” En dat is het volgende: samen met je collega’s zoek je een mooi sportevenement uit waaraan je kunt deelnemen (Mud Masters, Alp d’HuZes, 4 Mijl) en waarvoor je kunt gaan trainen. Natuurlijk koppelen jullie er een goed doel aan vast. En zo gaan we, al sportend, de wereld een klein beetje beter maken.

Baas blij, want die heeft minder verzuimkosten. Jij blij, want jij gaat sporten en wordt fitter en vitaler. Goede doelen blij omdat ze geld krijgen. Geen verliezers, alleen maar winnaars. Gelukkige mensen. En die functioneren, zoals we nu allemaal weten (400 miljoen dollar!), het beste.

Maken we ook nog kans op wereldvrede. Ik denk dat Ricardo Semler ontzettend trots op ons zal zijn. Denkt u ook niet? BAM! #sport4love.

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes. Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken. Voor Gezondheid & Co zal hij vooral over sport en bewegen schrijven. Maar met Jan Hospes weet je nooit helemaal zeker welke richting hij kiest. Een uitdaging voor hem en elke week een prettige verrassing voor de lezers

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht