Zorg

Mensen – Column ALS Mariska van Gennep

Gek is dat, dat je wereld zo kan veranderen in een paar maanden. En je stemmingen ook. Waar ik eerst heel boos kon worden op mensen om hun reacties, doet het me nu wat minder. Ja ik ben nog verdrietig om de reactie van mensenof liever gezegd om geen reactie. We zijn heel open en je mag ons heel veel dingen vragen. Als iemand aangeeft dat hij of zij niets weet te zeggen, is dat voor ons al een opening om verder in gesprek te gaan. Maar ons helemaal mijden? Daar heb ik moeite mee.

blog 1 mensen

Mijn lieve vriendin Johanneke vertelt me juist dat het zo fijn is om langs te komen. Sjonny is altijd zo vrolijk. De laatste keer dat zij me ophaalde voor Zumba les, hing hij als een soort hangoudere uit het raam te geinen. Hij is heel erg veranderd in zeer positieve zin, sinds hij ziek is. Hij is veel relaxter geworden, maakt meer geintjes met de kinderen, dan hij al deed en ook zij zijn blij dat hun vader in deze moeilijke periode zo vrolijk in de omgang is. Hij maakt het voor iedereen plezierig.

Dubbel

Mijn leven is dubbel: omdat ik er best af en toe even uit zou willen zijn, kletsen over koetjes en kalfjes met collega’s. Aan de andere kant ben ik dankbaar dat ik er niet uit hoef en bij Sjon kan zijn als er wat is, als de telefoon gaat, die hij niet meer oppakt omdat hij aan de telefoon slecht verstaanbaar is. Ook ben ik zijn vertaalcomputer, of tolk zoals iemand me laatst mooi verbeterde, voor mensen die hem niet vaak zien, of mensen die hem niet kunnen verstaan. Zelf maken we er ook af en toe mooie grappen over, als ik niet begrijp wat hij zegt. Soms moet hij echt een heel andere zin vertellen, om bij hetzelfde doel uit te komen. Knap frustrerend allemaal voor hem. Maar zoals gezegd, hij blijft hier heel vrolijk onder.

Nee

De telefoon gaat, dinsdag blijkt onze telefoon-dag te zijn, dan worden we veel gebeld. Het is het ziekenhuis in Utrecht, waar Sjon’s diagnose gesteld is. De dame aan de lijn vraagt naar Sjonny. Ik leg haar uit, dat hij aan de telefoon slecht verstaanbaar is. Ze is hier niet heel blij mee, maar goed legt dan toch aan mij uit, dat het ziekenhuis een onderzoek wil doen bij ALS patiënten. Het gaat om een vragenlijst en onderzoek. Voor dat onderzoek moet Sjon naar Utrecht, de reiskosten worden vergoed. Ik vertel haar dat ik het hem ga vragen, maar weet het antwoord allang. Ze belooft de week erop terug te bellen. Na twee weken doet ze dat ook. Sjon’s antwoord is nee. Hij vindt het reizen en onderzoek te vermoeiend, hij weet dat het goed kan zijn voor anderen in de toekomst, maar hij wil niet. De dame vraagt mij op een onvriendelijke toon waarom hij niet wil meewerken. Ik vraag haar of ik verplicht ben te antwoorden, dat blijkt niet het geval. Dan laat ik het erbij en zeg vriendelijk goedendag. Wat kan een houding toch verschil maken. Zet er een vriendelijke stem neer en volgens mij vliegen de aanmeldingen binnen.

Natuurlijk blijven we onze momenten hebben, waar iedereen wel eens last van heeft, een chagrijnige bui of dat iemand even moet afreageren. Lang om hierover na te denken, heb ik die ochtend niet. De telefoon gaat opnieuw, het is de verpleegkundige van het CTB. Er was een kleine verwarring en ik dacht dat ik het fout begrepen had. Dat blijkt gelukkig niet zo te zijn. Sjonny hoeft niet meer opgenomen te worden om te kijken hoe het met zijn koolzuurgehalte staat, maar hij wordt hier wel thuis op gecontroleerd. Het was foutief doorgegeven, er was gezegd dat er geen controle thuis zou plaatsvinden, deze verpleegkundige zet het recht en maakt onmiddellijk een afspraak. Zo prettig, mensen die je begrijpen.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij 3 kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blogs.

Mariska

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht