Zorg

GGD: Pak overlast houtkachel wettelijk aan

Rook van houtkachels kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de drie noordelijke GGD’en (Groningen, Drenthe en Friesland).

Scan Wonen 't Stokertje haarden. Houtkachel met speksteen bekleding

Rook van houtkachels kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat stellen de GGD’s van de drie noordelijke provincies na een onderzoek onder tien gezinnen die hinder ondervinden van de houtkachel van hun buren. Tegelijkertijd stellen de gezamenlijke gezondheidsdiensten vast dat gemeentelijke overheden geen instrumenten hebben om de overlast tegen te gaan. Het bestuur van de GGD Groningen vindt dat de wetgeving zo moet worden aangepast dat gemeenten overlast van rook kunnen aanpakken.

Onderzoek

De GGD’s van Groningen, Drenthe en Friesland hebben met de universiteit van Utrecht het afgelopen half jaar onderzoek gedaan bij tien gezinnen die ernstige klachten hebben over de rook die uit de schoorsteen van hun buren komt. Bij acht van de tien gezinnen werd meer fijnstof gemeten dan de advieswaarde die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert.
Opvallend veel mensen meldden zich bij de GGD om mee te doen aan het onderzoek. Daaronder bevonden zich veel mensen die niet in de drie Noordelijke provincies wonen.

Overlast van houtrook bestaat uit stankhinder met of zonder gezondheidsklachten zoals irritatie van ogen, neus, keel en luchtpijp met hoesten en benauwdheid. Hoe meer mensen met hout stoken, de te groter de overlast wordt, stelt de GGD. Het is de verantwoordelijkheid van de stoker om overlast te voorkomen.

Huishoudens

Het onderzoek was gericht op gewone houtkachels van huishoudens. Grotere stookinstallaties zijn niet onderzocht. Daarvoor bestaan wel wettelijke eisen.
Volgens de gezondheidsdiensten kan met de gegevens uit dit onderzoek een meetsysteem ontwikkeld worden waarmee vastgesteld kan worden of er sprake is van rookoverlast. Wel moet nog een manier bedacht worden om vast te stellen uit welke schoorsteen de fijnstof afkomstig is.

Het onderzoeksrapport is te downloaden via: http://ggd.groningen.nl/milieu-gezondheid/houtkachels/eindrapport/eindrapport-overlast-door-houtrook

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht