Zorg

Waar is het middagdutje gebleven? Neem eens een powernap!

Het middagdutje, decennialang een instituut in Vlaamse en Nederlandse huiskamers, is ondergronds gegaan. Thuis is er geen tijd meer voor en het past niet in onze bedrijfscultuur om na de lunch even de ogen te sluiten.

2012-06-10 15:37:35 CHARKOV - Een Oranjesupporter doet een dutje op de Oranjecamping in Charkov, een dag nadat het Nederlands elftal de eerste EK-wedstrijd met 1-0 verloor van Denemarken. ANP KOEN VAN WEEL

ANP KOEN VAN WEEL

De wetenschappelijke wereld twijfelt niet aan de zin van het middagslaapje. Dat ‘dutje’ of ‘tukje’ is een efficiënte manier om aan krachten te winnen. In de vroege namiddag, en zeker wanneer we pas geluncht hebben, voelen we immers een biologische dip. En wanneer we te moe en sloom zijn, boeten we in aan efficiëntie.

Dat is nooit goed. Niet voor het werk, waar de productiviteit daalt. Niet in het verkeer, waar het aantal ongelukken in de namiddag duidelijk piekt. En zeker niet voor beroepen als de loodsen in de Antwerpse en Rotterdamse haven en de verkeersleiders in Zaventem en Schiphol, waar werknemers maximaal efficiënt moeten zijn en tussen de shifts door best even bijslapen.

Middagdutje

Het dutje verhelpt die ‘lunch-dip’. Na twintig minuten slapen doet het geheugen het beter, sta je scherper, maak je minder fouten en heb je minder stress. Zo luidt vrij algemeen het advies. Het dutje zou ook goed zijn voor de creativiteit en de bloeddruk verlagen. Maar opgepast: slaap niet te lang of je belandt in een diepe slaap­fase. Dan kan je behoorlijk verdwaasd wakker worden.

Powernap

Logisch dus dat het dutje op de werkvloer vele voorstanders telt. De Amerikaanse Sleep Foundation raadt het aan. ‘Het zou aangemoedigd moeten worden dat werknemers een korte powernap nemen, gezien de opfrissende en verkwikkende werking ervan’, zegt Anton Coenen, auteur van Het slapende brein. ‘Ik vind dat we meer moeten dutten’, vindt neurologe Ilse De Volder (UZA). ‘In Japan wordt het principe gezien als efficiënt’. ‘Ik heb het aan mijn studenten altijd aanbevolen tijdens de examenperiodes’, meldt slaapexpert Raymond Cluydts.

‘We moeten de cultuur van de werkplek zo veranderen dat we niet langer het dutje stigmatiseren, maar wel het vermoeid en uitgeput rondstrompelen’, zei de Amerikaanse uitgeefster Arianna Huffington twee zomers geleden giftig in de Harvard Business Review. ‘Ons model voor succes heeft enkel geleid tot burn-­outs, stress, een afname in de productiviteit en een epidemie van slaaptekort.’

Schommelstoel

Vroeger, in pre-globalistische tijden, lag alles anders. Vele auteurs laten ons nostalgisch meegenieten van duttende vaders in de schommelstoel (Marion Bloem), op de bank (John Grisham), op het bed tijdens een lusteloze, druilerige dag (Paul Auster). In onze herinneringen komt die vader om half één thuis. Hij kan meteen aanschuiven,gaat na de lunch in de zetel liggen en slaapt een kwartier, de krant over zijn hoofd gevouwen. Dan schiet hij wakker, drinkt koffie en vertrekt energiek weer naar zijn bureau.

Churchill

De beroemdste dutter was Win­ston Churchill. De Britse premier vond dat de mens niet gemaakt is om heel lang door te werken zonder ‘die verfrissing van gezegende vergetelheid’. Hij nam na zijn ochtendtaken ruim de tijd om te lunchen, speelde kaart met zijn echtgenote, en ging dan slapen. Churchill koos steevast voor de ‘luie nap’: hij bleef makkelijk een paar uren in bed. Waarna hij alert opstond, een bad nam, uitgebreid dineerde en tot diep in de nacht aan zijn staatszaken werkte.

Maar vandaag kunnen kostwinners niet meer zo vlot thuiskomen tussen de middag, staat het eten niet zo huismoederlijk klaar en wordt er niet gekaart na het dessert. We zijn allemaal druk bezig met het gezin, de twee jobs, het af te betalen huis en de onmisbare nieuwe media. Die Nieuwe Tijdsdruk laat ook weinig ruimte om tussendoor op kantoor even bij te slapen.

Trouwens, waar zouden de dutters slapen? Onder hun werktafel? Met hun hoofd op een kussen op hun bureau? In een achterover leunende zetel? In Japan is het principe sociaal tamelijk aanvaard, in naam van de efficiëntie, maar in Nederland en België duidelijk niet.

Slapen op werk

In het Brusselse kantoor van Agoria, de federatie van de technologische industrie, staan sinds drie jaar drie slaapzetels. De werknemers kunnen er, door een gordijn afgeschermd, even gaan slapen. De zetels kwamen er op vraag van een werkgroep. Maar de slaapzetels in Agoria zijn in die drie jaar nauwelijks gebruikt, vertelt woordvoerder René Konings. Waarom niet? ‘De ruimte is niet goed geïsoleerd en vooral niet discreet genoeg: eventuele slapers zijn bang opgemerkt te worden door hun collega’s.’

Stefan Olefs, directeur ‘workplace strategy’ bij Colliers Belgium, krijgt van bedrijven die hun werkvloer ingericht willen zien, nauwelijks vragen naar een slaaphoek. ‘Men heeft vandaag wel meer aandacht voor het welzijn van de werknemer, wat zich vertaalt in aangepast meubilair, koffiehoeken, meer incentives voor communicatie. Gezondheid zit ook duidelijk in de lift. Maar ik denk dat managers een probleem hebben met het idee dat mensen op het werk kunnen slapen. Een dergelijke progressieve visie vinden we veeleer in landen in het Noorden.’

 In het geheim

Volgens Annelies Smolders, een psychologe die in bedrijven opleidingen verzorgt over slaap, gebeurt het dutten wel, maar in het geheim. ‘Mensen gaan ’s middags vaak in hun auto dutten, maar ze rijden wel eerst weg om niet gezien te worden. Sommigen gaan om diezelfde reden op een toilet zitten. Ik leg er nochtans altijd de nadruk op hoe een werknemer na een dutje beter rendeert, maar het gegeven wordt zonder meer stiefmoederlijk behandeld. Het enige wat echt helpt om het taboe weg te nemen, is dat een ceo het voorbeeld geeft door ’s middags zelf een kwartiertje in zijn zetel te slapen.’

Kortom, het middagdutten van weleer is eerst het huis uit gejaagd, en vervolgens ondergronds gegaan. Het lijkt vandaag haast een subversieve activiteit. Sommige toekomstgerichte bedrijven in de wereld proberen het middagdutje nu te institutionaliseren. Hun werknemers draaien lange dagen, doorkruisen massaal de tijdzones, met alle jetlag-gevolgen van dien. Door het intenser gebruik van de nieuwe media is de tijdsdruk gegroeid. En wanneer het tijdsgebruik verandert, moet de slaap zich aanpassen.

Niets in de slaapliteratuur prikkelt de fantasie meer dan de futuristische beelden van de ‘sleep-pod’, een ergonomische slaapzetel die sinds kort gebruikt wordt op diverse luchthavens waar verre reizigers passeren (Helsinki, Abu Dhabi), in flashy bedrijven als Apple, Nike, Netflix, Procter & Gamble en Google, en op progressieve universiteiten. Maar ze blijven een kleine minderheid.

Naps

Ook de ‘power nap’ is er een sexy uithangbord. Tel maar mee: we onderscheiden vandaag de nano-nap (tot 20 seconden), de micro-nap (tot 5 minuten), de mini-nap (10 minuten), de power nap (20 minuten) en de luie nap (tot 90 minuten). Denk vooral niet dat de langste de beste is. Wie erin slaagt om in 20 seconden de batterijen weer op te laden, doet beter dan de iPhone.

Er is een hele merchandising rond gegroeid. De industrie verkoopt ‘emergency nap kits’ (opblaasbaar bed en slaapzakje), ‘wrap-a-naps’ (oogmaskers), en een slaapexpert vond de ‘nap-o-latte’ uit: vooruitziend koffie drinken om na het dutje meteen weer alert te zijn.

 Evolutie

Raymond Cluydts, die aan de VUB doceerde over slaap en nu bedrijven adviseert, wikt die evolutie. Het middagdutje vindt hij, mits het goed wordt aangewend, prima. Dat bedrijven hun bezorgdheid voor de gezondheid altijd afmeten tegen de productiviteit van hun werknemers, noemt hij logisch. Maar hij waarschuwt dat bedrijven van de mogelijkheid werknemers te laten bijslapen, misbruik kunnen maken om hun mensen langer te laten werken. ‘Het tegengestelde, dat de werknemer geneigd zou zijn om minder te werken, wordt ook gezegd, maar dat geloof ik zelf niet.’

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht