Voeding

Hoeveel gram bewerkt vlees kun je eten volgens WHO?

Rood vlees zat al in het verdachtenbankje als veroorzaker van darmkanker. Maar nu heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties bewerkte vleesproducten zoals worst en vleeswaren definitief aangewezen als dader. 

Vlees

 

Vlees is niet de enige veroorzaker van darmkanker, maar de conclusie van de WHO liegt er niet om. Iedere 50 gram bewerkte vleesproducten vlees per dag verhoogt de kans op darmkanker met 18 procent, stelt de WHO nu onomwonden na bestudering van 800 onderzoeken naar de oorzaken van darmkanker. Aan darmkanker overlijden jaarlijks ruim 6000 Nederlanders. Jaarlijks krijgen 13.000 mensen de diagnose darmkanker te horen. Van hen is 90 procent 55-plus.

Wat is bewerkt vlees?

Bewerkt vlees is al het vlees dat is geconserveerd door middel van roken, drogen, zouten of door toevoeging van conserveringsmiddelen. En dat is bijna alles: van de knakworst tot het plakje ham, van de salami tot de hamburger. Hoe het precies werkt, weet de WHO niet. Er is niet één schuldige hulpstof in het vlees aan te wijzen. Dat is ook moeilijk, in een pakje vleeswaar zitten tientallen hulpstoffen en E-nummers. Al die toegevoegde stoffen kunnen bij de bereiding of vertering reageren en chemicaliën vormen die rechtstreeks uit een auto-uitlaat lijken te komen.

De vleesindustrie zat al dagenlang met knikkende knieën te wachten op het WHO-rapport nadat Britse media er lucht van kregen dat het eraan zat te komen. ,,Het is allemaal niet nieuw,” bezweert Richard van der Kruijk van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie. De sector vindt het overtrokken dat de WHO bewerkt vlees in dezelfde categorie plaatst als bekende moordenaars als arseen, asbest, dieselroet, tabak, cadmium, chroom-6 en plutonium-239. ,,Een hoeveelheid van 50 gram wordt gezien als bovenmatige consumptie. Nederlanders zitten daar ver onder, we eten 20 gram vleeswaar per dag.”

Daarom vindt de vleesbranche het onderzoek ‘niet-representatief voor Nederland’. Hij verwacht niet dat Nederland massaal het plakje ham, salami, de hotdog en de rookworst links laat liggen. ,,Nederlanders zijn nuchter.”

Advies KWF Kankerbestrijding

KWF Kankerbestrijding is niet met de vleesbranche eens. Vermijdt ham, salami en worst en eet niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten, luidt het advies. Een dagje zonder of wat vaker vis kan ook.

Slagers Michel van der Ham en Theo Pronk van biologische slagerij De Groene Weg in Rotterdam zijn niet gerust op ‘de nuchtere Nederlander’ die wel in zal zien dat het zo’n vaart niet loopt. ,,Bij voedselschandalen als varkenspest en die met paardenvlees kregen we extra klandizie van mensen die veiligheid bij de biologische slager zochten. Nu weet ik het niet. Dit is anders. De WHO zegt dit niet zomaar. Als klanten vragen of wij nitriethoudend zout – want daar draait het om – gebruiken, kan ik dat niet ontkennen,” zegt Pronk. ,,Er is geen alternatief om de houdbaarheid en kleur goed te houden. We proberen zo weinig mogelijk te gebruiken,” vult Van der Ham aan. Ze maken zelf hun worsten en hammen. Roken en pekelen horen in de slagerij.

Hoeveel vlees mag je eten?

De supermarkten, verenigd in het CBL, vinden het te ver gaan om bewerkt vlees in hetzelfde rijtje te zetten als asbest. ,,Mensen zijn omnivoren, ingesteld om vlees te eten. Al duizenden jaren proberen we het vlees langer houdbaar te maken,” laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel weten. Volgende week komt de Gezondheidsraad met nieuwe voedingsrichtlijnen, de eerste update in tien jaar. Nu nog wordt 100 tot 125 gram vlees (inclusief eieren) per persoon per dag aangehouden. De verwachting is dat dat op weekbasis wel een onsje minder wordt.

De beschuldigende vinger gaat in tal van onderzoeken ook al jaren naar rood vlees, een gewoon lapje rund, varken of schaap. Dat staat niet in het rijtje kankerverwekkende producten. Volgens de WHO is rood vlees ‘mogelijk kankerverwekkend’. Het gevaar van rood vlees en bewerkt vlees moet ook niet overschat worden, stelt de WHO. De gezondheidsorganisatie van de VN plaatst bewerkt vlees weliswaar in hetzelfde rijtje als roken, maar benadrukt dat roken veel ongezonder is dan een broodje ham. Wereldwijd gaan er jaarlijks naar schatting 34.000 mensen dood door overconsumptie van bewerkt vlees, tegen 1 miljoen doden door roken.

Slager Pronk kreeg zaterdag, toen de eerste berichten over de conclusies van de WHO binnendruppelden, al vragen over vlees en kanker. Pronk: ,,Of het waar is? Ik weet het niet. Er zijn onderzoeken vóór en onderzoeken tegen. Ik ben geen wetenschapper. Misschien valt het mee voor ons en gaan mensen minder vlees eten, dat is een trend die we toch al zien de laatste jaren.”

Risico’s

Nederland begon vorig jaar met een bevolkingsonderzoek naar darmkanker voor 55-plussers. Door tijdige ontdekking van de ziekte kunnen op termijn volgens het RIVM 2400 levens worden gespaard. De WHO benadrukt dat het risico op kanker afhankelijk is van veel meer factoren dan alleen vlees. Leeftijd, genetica, leefstijl. Het speelt allemaal mee. En vergeet niet dat de vleeswaren veel belangrijke voedingsstoffen voor een mens bevatten zoals proteïnen, vitaminen en ijzer, zegt de vleesbranche. En dat beaamt de WHO.

WAT ZIT ERIN?

Een willekeurig pakje voorverpakte gerookte achterham uit de supermarkt. Wat zit erin?

– 78 procent varkensvlees

– water (maakt het malser)

– aardappelzetmeel (houdt het water vast)

– 2,2 procent zout (conserveert en geeft smaak)

– suiker, glucosestroop (conserveert en maskeert het vele zout)

– E326, kaliumlactaat, een zuurteregelaar

– E407 (carrageen), E450 (kalium en natrium difosfaten), E451 (pentanatriumtrifosfaat) en E452 (natriumpolyfosfaat): stabilisatoren die ervoor zorgen ervoor dat de ham er goed uit blijft zien. Kleurbehoud en vet en water blijven bij elkaar.

– Smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat) heeft zelf geen smaakt maar geeft de natuurlijke smaak een zwieper.

– Antioxidant E301, natriumascorbaat, voorkomt dat onder invloed van licht en lucht het plakje ham ranzig wordt en verkleurt.

– Conserveermiddel E250, natriumnitraat, bij verhitting wordt het nitriet en zorgt dat het vlees mooi roze kleurt. Voorkomt besmetting met bacteriën.

– Rookaroma en rook, geeft de typische smaak van gerookte ham.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht