Zorg

Asielzoekers apart in ziekenhuis om MRSA

Iedere asielzoeker die naar het ziekenhuis moet, wordt tijdelijk apart gehouden en gescreend op MRSA. Met die maatregel hoopt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een grootschalige uitbraak van de gevreesde ziekenhuisbacterie te voorkomen.

mrsa

In verschillende opvanglocaties zijn zieke vluchtelingen met MRSA opgedoken. ,,Alle ziekenhuizen zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het verhoogde risico,” zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. ,,We screenen nu alle vluchtelingen om erger te voorkomen,” zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

In opvanglocaties in Weert en in de provincies Groningen en Drenthe is bij zeker twee zieke vluchtelingen de MRSA-bacterie aangetroffen. Van 95 onderzochte asielzoekers, die in Weert met een patiënt in contact stonden, bleek maar liefst 15 procent besmet te zijn met MRSA. In de noordelijke provincies was dit 10 procent. Normaal gesproken draagt zo’n 1 procent van de Nederlandse bevolking de MRSA-bacterie bij zich.

MRSA is levensgevaarlijk voor mensen met een verminderde weerstand en mensen die pas zijn geopereerd. Omdat de bacterie resistent is tegen de meeste antibiotica, doen ziekenhuizen er alles aan om MRSA buiten de deur te houden.

,,Gezonde mensen hoeven niet bang te zijn voor MRSA”, benadrukt RIVM-directeur Van Dissel. ,,Als huisartsen en andere hulpverleners in de asielzoekerscentra zich houden aan de hygiënemaatregelen, is de kans op verspreiding klein.”

De politievakbond ANPV wil dat er verdergaande maatregelen worden genomen om medewerkers van de vreemdelingenpolitie te beschermen. ,,Agenten moeten precies weten welk risico ze lopen”, vindt ANPV-voorzitter Geert Priem.

Het is onduidelijk hoeveel zieke asielzoekers met MRSA de afgelopen maanden in een ziekenhuis zijn opgenomen. Ook is niet duidelijk of mensen aan de infectie zijn overleden.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht