Zorg

‘Wat werk jij wel niet naar binnen’ – Column Mariëlle de Vries

“Marielle, ik zie je de hele dag eten, wat werk jij wel niet naar binnen op een dag”, was de vraag die ik laatst door een kennis gesteld kreeg. Diegene kwam toevallig steeds langs mijn bureau lopen op mijn eetmomenten en ja, dan lijkt het inderdaad of ik de hele dag door eet.

nieuw rokje

Ik begin ’s ochtends om half zeven met een ontbijt van magere yoghurt met vier scheppen ongezoete muesli. Soms met een stuk fruit erdoor, maar soms ook zonder. Om een uur of negen, half tien neem ik dan een stuk fruit. Tussendoor drink ik een paar bakjes koffie en veel water. Omdat ik vroeg op kantoor ben lunch ik meestal rond twaalf uur. Met vier volkoren boterhammen. Alle vier met becel. Twee met 30 plus kaas en twee met appelstroop, Sandwichspread en jam. Soms met een kopje soep en soms ook niet. En natuurlijk een glas halfvolle melk.

Tussendoortje

In de loop van de middag eet ik nog een tussendoortje, soms twee. Dat hangt ervan af tot hoe laat ik onderweg ben voor de krant en hoe laat ik thuis ben om eten te koken. Meestal is dat fruit. Soms een boterham met Appelstroop. Ergens tussen half zes en zeven begin ik aan het avondeten.

Linzen

‘Maar Mariëlle hoe doe je dat dan als je laat thuis bent van je werk en je eigenlijk helemaal geen zin hebt om te koken’. Dat komt minimaal een keer in de week voor en gelukkig heb ik een vriezer vol zelfgemaakte soep. Dat met twee volkorenbroodjes en dan red ik het de rest van de avond wel. En ik heb in de afgelopen maanden een heleboel lekkere makkelijke recepten gekregen, die in een handomdraai te maken zijn. Mijn favoriet op dit moment: Linzen met spinazie. Roerbak champignons. Teentje knoflook en verse bladspinazie erbij. Tomaten in blokjes. Blik linzen. Afmaken met wat blokjes feta en een beetje peper. Eet smakelijk.

‘Eigenlijk eet jij helemaal niet zoveel’, kwam de kennis tot de conclusie. ‘Schijn bedriegt’ Inderdaad. Een vrouw mag 2000 kcal op een dag eten. Ik zit rond de 1700. Dat lijkt veel, maar het is wel het aantal calorieën dat ik nodig heb om voldoende energie uit te halen.

(Dit eetpatroon en de dingen die ik eet zijn afgestemd op mijn energiebehoeftes. Daarbij is door een voedingsdeskundige gekeken naar mijn activiteiten over de dag en door de week. Dit is niet voor ieder mens hetzelfde.)

 

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht