Zorg

Kabouterweekend  –  Column Gerdien Boeringa

“Hallo Carina, Het lukt me niet om voor morgen een column te hebben. Ik heb een rare week achter de rug en zit nu voor zover als het kan rechtop: alles doet zeer. Het is ‘even’ een ellende. Mijn hulp is er en ik ga zo plat. Een boterhammetje smeren is al een opgave. Volgende week ben ik er weer… Groeten, Gerdien”

 kabouter2

En zo rammelden mijn vingers vorige week over het toetsenbord. Ik was gebroken en kon van stramme, pijnlijke spieren en gewrichten niet meer (op)staan, lopen of zitten. Maar, ik heb het gedaan, ik ben er geweest: mijn neef Reon ging trouwen. Met Hedwig. In Schiedam. Ze waren zo mooi om te zien. Hedwig in het roomwit en Reon in een donkerpaars pak. Verliefd, gelukkig en stralend. Al heb ik geen hechte banden, tijdens de plechtigheid rolden de tranen over mijn wangen.

De volgende dag lokaliseerde mijn aanwezigheid zich nog steeds in de Randstad. Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis: Hoekje om, Trapje af: Gekkenhuis! Laat ik daar nou van mijn 5e t/m 18e jaar te zijn opgegroeid. Als gezin Boeringa waren wij niet gelukkig in Maassluis. Omdat er zo’n negatief label aan dit stadje hangt ben  ik er sindsdien nooit meer geweest. Toch werd de drang steeds sterker om te gaan kijken waar een deel van mijn ‘roots’ liggen. Ik wilde door onze straat lopen en voor het huis staan waar mijn broer zich van zijn leven beroofde. Ik wilde kijken of Bejaardencentrum ‘Zonneweelde’ (kom er maar eens op) nog rechtop stond. Praktisch iedere vrijdagmiddag bezocht ik daar oma Spijker. Ik wilde op het politiebureau van mijn vader kijken. De kamer van Adjudant Boeringa was aan het eind van de gang links: ga maar op de sigarenrook af. Heel wat middagen heb ik doorgebracht op dit bureau. Ik speelde schooltje in het leslokaal, waste politie-auto’s en zat op de motoren. Prachtig. Ik wilde de bibliotheek zien waar ik 20 keer achter elkaar hetzelfde boekje over waterschildpadden leende totdat dit van een pinnige juffrouw niet meer mocht. Ik wilde terug naar het  winkelcentrum met het boutiekje waar ik uren kon kijken naar de mooiste dingetjes voor in de letterbak. Stond De Meester Blomschool nog rechtop? En het Koningin Juliana Scholengemeenschap waar ik mij ontpopte als een leerling met de leukste streken? Keer op keer kon ik me melden bij de  rector. In die tijd hield ik er een krampachtige manier van pen-vasthouden op na wat er door het vele strafwerk niet beter op werd.

Wat betekent ‘genageld aan de grond staan’? Toen dit tijdens de Nederlands les werd behandeld stond ik ongetwijfeld weer op de gang maar ik weet het nu. Vorige week liep ik na pakweg 30 jaar vanaf het garageplein door het steegje naar ons huis in Maassluis.  Perplex en helemaal van de wereld stond ik daar te kijken. Herinneringen schoten als voorpijlen door mijn hoofd. Hier hebben wij gewoond en dát was mijn kamertje. Ik kon het bijna niet geloven.

Terug in het ‘hier en nu’ heb ik mijn Rondje Maassluis vervolgd. Eigenlijk herkende ik weinig want er is veel veranderd en bijgekomen. Mijn lagere school stond er zielig verlaten en verwaarloosd bij. Het in die tijd magische winkelcentrum had zijn beste tijd gehad. De dierenwinkel met waterschildpadjes was inmiddels opgedoekt. Bij de middelbare school kon ik met moeite de gymzaal  herkennen. Het politiebureau is onbemand: voor aangiftes kun je met een agent elders skypen. Er is een moskee naast gekomen. In het centrum herkende ik eigenlijk alleen nog het marktplein. En de spijlen van een hek waar ik als 6-7-jarige met mijn hoofd in vastzat.

Aan het eind van de middag ging ik nog even terug naar de Plevierstraat. Opnieuw stond ik voor ons huis  en de ‘angel’ was er zo goed als uit. Er kwam een auto aan met een man achter het stuur en een vrouw ernaast. Ik zag het gelijk: Piet en Anja, de buren. Het ging naar beneden en Piet moest na 32 jaar even heel goed kijken….: “Meissie… Kóm een bakkie doen!!!” Dit moment was geweldig. Alsof ik na jaren rondzwerven en te zijn verdwenen eindelijk weer eens thuiskwam.

Dan nu de strikvraag: wat heeft dit alles met kabouters te maken? Vanwege mijn rugafwijking (zie column ‘De paden op, de lanen in’) en lengte is bij mij in huis alles wat zitten-staan-liggen betreft opgehoogd. Mijn aanrecht staat op 1 meter hoogte zodat ik goed rechtop kan (blijven) staan. De zadelkruk / stahulp waar ik nu op zit te schrijven is hoog. Mijn (verstelbare) televisiestoel is ook hoog. In de douche is de wasbak verhoogd, net als het toilet. Ik heb een bed op ‘seniorenhoogte’ en de wasmachine staat op een sokkel van 75 cm. Deze aanpassingen maakt het leven in wat gemakkelijker omdat het scheelt in buigen, bukken, krom staan, niet meer overeind kunnen komen etc.

Zodra ik de deur uit ga is voor mij het leven op ‘kabouterhoogte’. Als ik wat langer van huis ga wordt dit vervelend en breekt het mij uiteindelijk op. De problemen beginnen al zodra ik de trein instap om naar Schiedam af te reizen. De zittingen staan voor mij op ‘kabouterhoogte’. Mijn lange stelten kan ik niet goed kwijt waardoor ik moeite heb opgestrekt rechtop te (blijven) zitten. Vanuit een slechte houding gaat de rest van mijn expeditie door en stapelt het ongemak zich op. Want overal is men berekend op kleine mensjes waar alles laag is en op kabouterhoogtestaat. Stoeltjes, bedjes, toiletjes, wastafeltjes, kastjes enz. Uiteindelijk kun je mij opvegen omdat zitten en opstaan (wat een mens eigenlijk de hele dag door doet) niet vanzelf gaat, moeite kost en steeds meer pijn en ellende oplevert.

Ik had best langer weg willen blijven maar om één reden snakte ik naar huis: alles weer lekker hoog! Allereerst bijslapen op mijn Hoera! seniorenbed met nog eens Hoera! Een goede matras. Ik was bekaf van het verbijten en kon niet meer rechtop zitten, staan of vooruit komen. Mijn ogen hingen scheef, dof en waterig in donkere, dikke kringen.  3 Dagen heb nodig gehad om te herstellen. Maar, tot slot, een grote ‘MAAR…’:  ik héb het gedaan, ik bén er geweest en het was de moeite waard. Leve het Kabouterweekend!

Gerdien Boeringa (50) schrijft om de week met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

 

 

 

 

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht