Zorg

Longkanker dankzij ‘wonderpil’ niet altijd meer dodelijk voor niet-rokers

Longkanker is van de veelvoorkomende kankersoorten  de meest agressieve en dodelijke. Slechts 20 procent van de patiënten is na 5 jaar nog in leven. Dat is meestal eigen schuld, want in 85 procent van de gevallen is roken de oorzaak. Maar er is hoop. Een wonderpil!

Long, sporten

Afbeelding Longen- NDC Mediagroep

 

Sinds kort is er een ’wondermedicijn’ dat één speciale vorm van longkanker tot staan kan brengen. Tot nu toe werkt zo’n wonderpil alleen bij een kankersoort die juist niet-rokers krijgen.

 

“De laatste jaren zien we steeds meer niet-rokende patiënten”, zegt longarts prof.dr. Harry Groen van het UMCG. “Het gaat om een vorm die voor het eerst in Zuidoost Azië opviel en nu ook hier veel vaker gevonden wordt. Vaak zijn het jongere vrouwen die niet of nauwelijks hebben gerookt. Dit type longkanker kent een iets milder verloop.”

Pil voor longkanker

Bij alle ellende is er op het gebied van longkanker toch ook hoopvol nieuws. Met een speciale doelgerichte pil is de tumor te bestrijden, en ook de uitzaaiingen. Waar chemotherapie het hele lichaam aanvalt, inclusief de tumor, pakt deze pil alleen de kanker aan. Dat maakt het mogelijk het medicijn veel langer te blijven slikken.

“Het is niet genezend, de kanker komt terug, maar kan wel levensverlengend werken”, zegt longarts dr. Jeroen Hiltermann.

De ’wonderpil’, een zogeheten tyrosine-kinaseremmer, werkt alleen bij een specifieke vorm van kanker. Maar er komen langzaam maar zeker meer vormen van kanker waartegen specifieke tyrosinekinase-remmers werken. Daarnaar wordt volop onderzoek gedaan, ook in Groningen.

Met tamelijk kostbare testjes is uit te vinden welke vorm van kanker een patiënt precies heeft. Zo’n testje is alleen zinvol bij een bepaald hoofdtype longkanker. Met nieuwe DNA-technieken zijn onderzoekers steeds beter in staat het unieke DNA van een bepaalde tumor te ontrafelen. Tegen sommige vormen zijn dergelijke ’wonderpillen’ in de handel.

Longkanker patienten knappen op door pil

Als de patiënt dan toevallig zo’n speciale vorm heeft, kunnen de gevolgen spectaculair zijn.
“Je ziet patiënten binnen een paar dagen helemaal opknappen. Een jonge patiënte die al op de intensive care lag met uitzaaiingen tot in haar oog, kon plotseling weer zien en kon na enkele weken zelfs weer naar huis”, zegt Hiltermann.

“Het nadeel is alleen dat de pil ook bijwerkingen heeft. Diarree en huiduitslag. Vooral de diarree vinden mensen toch wel vervelend. Waardoor ze als ze jarenlang het medicijn slikken en zich al tijden gezond voelen, wel eens vragen of ze niet kunnen stoppen met de pil.”

Wonderpillen voor rokers en longkanker

De grote groep longkankerpatiënten zijn rokers. De soort longkanker die rokers krijgen, is nog te ingewikkeld voor dit soort wonderpillen. Het DNA, het erfelijke materiaal, is op veel verschillende manieren veranderd en in de war geraakt.

Die warboel van DNA-foutjes hebben onderzoekers nog niet helemaal kunnen ontrafelen. “Maar er is hoop. Als we het voor de ene vorm kunnen, kan het ooit misschien ook bij andere types.” De tyrosine-kinaseremmers zijn eigenlijk pas sinds 2009 echt in de handel.

Voor de meeste longkankerpatiënten is het nu nog lang niet zover. Als de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan er geopereerd worden. Dat gebeurt in ongeveer een kwart van de gevallen. Als de tumor op tijd wordt weggesneden, kan een patiënt genezen. Maar dat hoeft niet.

 

longkanker

Afbeelding Freedigitalphotos.net

 

Opereren en longkanker

Opereren heeft alleen zin als de tumor nog geen uitzaaiingen heeft gemaakt. “Maar meestal wordt longkanker pas ontdekt als er al uitzaaiingen zijn. Dan is het te laat om te opereren.” Dat komt doordat een flinke tumor in de longen geen pijn doet, meestal. Pas als hij zo groot wordt dat hij andere organen raakt of uitgezaaid is, voelt de patiënt iets of begint hij bloed op te hoesten.

Als er al uitzaaiingen zijn, kan alleen bestraling en chemotherapie nog iets helpen. Een klein deel van de patiënten wijst die behandeling af. Zij proberen het beste te maken van hun laatste levensfase, zonder lastige bestralingen of ziekmakende chemo.

http://youtu.be/54i34G1poOE

1 op 10 rokers krijgt longkanker

Liefst 1 op de 10 rokers krijgt longkanker. De andere 9 rokers krijgen door het roken andere vormen van kanker, hart-en vaatziekten of COPD, dat op hogere leeftijd tot hevige benauwdheid en algehele zwakheid leidt. Rokers gaan gemiddeld 15 jaar eerder dood dan niet-rokers.

Jaarlijks krijgen 10.000 mensen in Nederland longkanker en 80 procent daarvan overlijdt binnen 5 jaar aan de gevolgen. De gemiddelde longkankerpatiënt is 65 jaar.

“Patiënten en veel huisartsen denken bij longkanker nog erg vaak dat het ’einde oefening’ is”, weet prof.dr. Harry Groen. “Dat is logisch, want de meeste mensen gaan er inderdaad aan dood. Maar in steeds meer gevallen hebben we als longartsen toch iets te bieden.”

Een van de grote problemen van longkanker is dat de ziekte vaak te laat wordt ontdekt om de tumor nog te kunnen opereren. Met de grote internationale Nelson-studie proberen onderzoekers aan te tonen dat het nuttig is om bij zware rokers regelmatig een longfoto te maken.

Longfoto

Op zich blijkt dat inderdaad zin te hebben. Met de longfoto wordt dusdanig vaak longkanker in een vroeg stadium gevonden dat het levens redt. Maar er zijn ook nadelen. Zo is het maken van een CTscan op zichzelf ook een beetje schadelijk. 1 op de 20.000 mensen krijgt kanker als gevolg van die straling.

“Het is een moeilijke discussie. Want een ander nadeel is dat rokers er misschien door worden gerustgesteld en blijven doorroken”, zegt Groen. “Terwijl wij als longartsen heel duidelijk zijn: iedere patiënt krijgt het indringende advies om te stoppen met roken, het overgrote deel van de longkankerpatiënten is ex-roker.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht