Zorg

Implantaat zorgt voor einde brug en kunstgebit

Technisch gezien is tegenwoordig bijna alles mogelijk, zeggen tandarts prof.dr. Henny Meijer en kaakchirurg prof.dr. Gerry Raghoebar van het UMCG. “Ons krijg je niet meer gek. Met de juiste implantaten en technieken om bot aan te brengen op plaatsen waar het nodig is, kun je met kronen en klikgebitten eigenlijk elk gebit weer goed krijgen.

Kunstgebit in glas.

Het is alleen altijd de vraag wat de patiënt er voor over heeft. Hoeveel tijd, geld en energie iemand er wil insteken.” Een loszittend kunstgebit is eigenlijk niet meer van deze tijd; tegenwoordig wordt het eerder een klikgebit op implantaten. Kunstgebitten zijn nog uit de tijd dat veel gebitten in slechte staat verkeerden. Maar sinds vrijwel iedereen zijn tanden poetst met fluoridehoudende tandpasta, is het tandbederf spectaculair gedaald.

 Implantaat in plaats van kunstgebit

Als er toch tanden of kiezen verloren gaan in een verder goed onderhouden gebit, kunnen die met implantaten worden vervangen. Een soort schroef gaat in het kaakbot, in feite een kunstwortel. Zodra het tandvlees er omheen genezen is, wordt een kunsttand of kunstkies aan het implantaat verankerd.

Klikgebit

Tegenwoordig verliest alleen de oudere generatie het gehele gebit nog, enkele uitzonderingen daargelaten. Voor die mensen is een klikgebit een uitkomst. In de boven-en onderkaak wordt een aantal schroeven gezet, de implantaten. Daarop kan het klikgebit worden vastgezet. Zodat de patiënt een vastgeklikt gebit heeft dat net als een normaal gebit onbeweeglijk in de mond zit. Het grote voordeel is dat de kaak minder slinkt, zoals met de ouderwetse kunstgebitten gebeurt.

implantaat

Een kunstwortel wordt als een soort schroef in de kaak gezet.

Kunstwortel bij implantaat

Vanwege het slinken van het bot en tandvlees is het ook zaak zo snel mogelijk nadat er een tand of kies verdwijnt een implantaat te plaatsen. “Als je een tand weghaalt en je doet daarna niets, dan verdwijnt een deel van het bot en tandvlees. De buurtanden groeien naar elkaar toe waardoor alles scheef staat”, legt Henny Meijer uit. “Als je snel een kunstwortel erin zet, dan denkt het lichaam als het ware dat de tand er nog is. Dan blijven het bot en het tandvlees in betere conditie. Als je te lang wacht, moet je eerst weer voldoende bot aanbrengen of ruimte maken voor een kunsttand of -kies. Dan moet je dus eerst met een beugel, met orthodontie, de tanden en kiezen recht zetten.”

 

Een kunstwortel moet goed in het bot verankerd zijn. Als het bot te smal is geworden, moet er eerst een stukje bot bijgeplaatst. Dat kan door transplantatie. “We halen het tegenwoordig meestal uit de eigen mond, uit het gebied rond de verstandskies”, zegt Raghoebar. “Mensen hebben hun verstandskies toch niet meer nodig.”

 Brug verleden tijd; implantaat betrouwbaarder

Ook de ouderwetse ’brug’ is binnenkort verleden tijd, net als het ’plaatje’ of ’frame’. “Implantaten zijn betrouwbaarder, dat hebben we in vijfentwintig jaar onderzoek wel aangetoond.” Bij een brug worden er delen van de tanden of kiezen naast de verdwenen tand of kies afgeslepen om de kunsttand of –kies er tussenin vast te zetten. “Maar je doet daarmee de buurelementen altijd tekort”, zegt Meijer. “Je slijpt gezonde tanden of kiezen af, en dat is hoe dan ook zonde”, voegt Raghoebar toe. “Ook dan is een implantaat absoluut beter.”

implantaat2

Ongeveer drie op de honderd patiënten raakt zijn implantaat kwijt doordat het niet goed vastgroeit. Een ander probleem is dat er ontstekingen in het tandvlees of bot rond het implantaat kunnen ontstaan. Doorgaans komen de infecties vooral voor bij mensen die voor het plaatsen van het implantaat ook al veel ontstekingen in de mond hadden. “Het voorkomen van ontstekingen door goed te poetsen helpt. Maar iemand die rookt loopt meer risico op een ontsteking.”

Implantaat duur

Probleem is dat een implantaat of kunsttand duur is. “Daarom doen we volop onderzoek om aan te tonen dat het ook met kleinere, eenvoudige ingrepen kan”, zegt Raghoebar. “Zo hebben we hier in Groningen laten zien dat een klikgebit in de onderkaak meestal ook met twee implantaten kan, in plaats van vier. Dat tonen we binnenkort ook aan in de bovenkaak. Minder implantaten betekent minder kosten voor de patiënt. Daarmee worden ingrepen beter verzekerbaar.”

Dit arikel is eerder gepubliceerd Dagblad van het Noorden

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht