Zorg

Moderne technologie – Column ALS Mariska van Gennep

Gisteren begon heerlijk relaxed. Sjon sliep zoals wel vaker gebeurd, wat langer uit. Ik stond op met de kinderen, smeer hun broodjes en zwaai ze uit. Daarna nog lekker in pyjama koffie gedronken en toen was het tijd voor het huishouden. Alles draait ook hier gewoon door soms moet er echt even iets gebeuren. De ramen waren hard aan een schoonmaakbeurt toe. Eerst maar van binnen, het was nog redelijk vroeg en buiten fris.

blog 2 moderne technologie

Bij Hendrik’s kamer zag ik dat de vitrage en zijn gordijnen ook aan een wasbeurt toe was, dus die er meteen maar afgehaald en gewassen. Op Veerle’s kamer kwam ik tot de ontdekking, dat de lak van de kozijnen los ging laten, dus toen Sjon aangaf dat hij een pakketje wilde wegbrengen, ben ik meegegaan om lak te halen. Even genieten van de kleine momentjes van samenzijn.

Telefoon

De telefoon ging toen ik net even een uurtje bijgetankt had. De dame aan de telefoon vroeg naar Sjon zelf en ik gaf aan dat hij telefonisch niet meer verstaanbaar is. Ook gewoon wordt het erg moeilijk, het is maar goed dat binnenkort eindelijk de spraakcomputer arriveert! En we zijn door een heel fijn gesprek met een dame van de Stichting ALS vorige week gewezen op ALS op de weg. Bij deze laatste stichting kan Sjon apparatuur lenen die bijvoorbeeld niet vergoed worden door de WMO. De aanvraag voor een leen Ipad is al onderweg! Die is voor hem, zolang hij zijn handen nog kan gebruiken, veel makkelijker mee te nemen, de spraakcomputer schijnt nogal zwaar te zijn.

We zitten ’s avonds een film te kijken als Hendrik binnenkomt van atletiek. Hij had lekker getraind en vertelt ons wat voor nieuwe oefeningen ze gedaan hadden. Hij gaat daarna naar boven om een lekkere warme douche te nemen, als ik ineens bedenk dat ik wel zijn vitrage, maar niet zijn overgordijnen heb opgehangen. Ik haal ze vlug van de waslijn en begin alle haakjes erin te doen. Hendrik is klaar met douchen en vindt het wel gezellig en hij komt me helpen, waar ik heel blij mee ben. Vooral het ophangen is voor hem makkelijker, hij is een stuk langer dan ik ben.

Spraakcomputer

Op  de afgesproken dag en tijd staat ’s morgens een man bij ons aan de deur met de spraakcomputer. Hij begint de doos direct als hij binnen is uit te pakken en ik bied hem eerst maar koffie aan. Die neemt hij dankbaar aan, maar gaat rustig verder met installeren. Op onze eetkamertafel wordt een stellage gebouwd en daar hangt de computer aan. Er is een los toetsenbord bij, maar die hoeft in principe niet gebruikt te worden. De man laat Sjonny erachter plaats nemen, zodat hij de hanghoogte van het apparaat kan bepalen. Deze hoogte is belangrijk, zodat de computer zich kan richten op Sjon’s ogen. Sjon kijkt naar het scherm en onder het scherm bevinden zich een paar infraroodlampjes die de lichtsignalen in de ogen opvangen. Als Sjon dan naar het scherm kijkt, “ziet” het lampje naar welk vakje of welke letter hij kijkt. Er loopt een soort klokje mee, zodat hij kan zien hoe lang hij naar het vakje of de letter moet kijken. Dan verschijnt waar hij naar kijkt in beeld. Als Sjon dan naar het vak met tekstballonnen kijkt, wordt de tekst uitgesproken. Heel handig, maar zoals blijkt en de man ook aangeeft, heel vermoeiend. De mannen zijn de rest van de ochtend nog bezig met verdere installatie van de computer, onder andere het instellen van de tv zenders. Marleen kwam er al heel snel achter. Ze kijkt die avond naar een film en ineens verandert de zender. Ze heeft zelf de zapper in handen en is heel verbaasd. Tot ze het grijnzende gezicht van haar vader ziet…

Mariska

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij 3 kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blogs.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht