Zorg

Kinderen moeten rookvrij opgroeien

Kinderen moeten rookvrij kunnen opgroeien. Dat is het doel van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. De drie organisaties starten daarom maandag een campagne om kinderen vrij van tabaksrook en de verleiding om te gaan roken te laten opgroeien.

roken

Uit onderzoek blijkt dat iedere dag zo’n honderd kinderen in Nederland beginnen met roken, stellen de organisaties. Ruim de helft van hen blijft roken en raakt verslaafd, weten ze. ,,Terwijl er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen sterven door roken en enkele duizenden door meeroken. Dat zijn er méér dan door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar.”

De fondsen hopen op de hulp van het publiek en de politiek om tot een rookvrije generatie te komen. Ze stimuleren diverse initiatieven zoals betere voorlichting en ondersteuning voor jonge ouders in spe en rookvrije schoolpleinen en sportverenigingen.

De Hartstichting, KWF en Longfonds vinden dat ouders de kans moeten krijgen hun zoon of dochter volledig rookvrij te laten opgroeien. Ze stellen dat ouders die hiervoor kiezen, moeten kunnen voorkomen dat hun kinderen telkens worden geconfronteerd met het slechte voorbeeld van rokende mensen en met de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten.

Het draagvlak voor een rookvrije generatie is groot, zo bleek uit Motivaction-onderzoek (februari 2015) in opdracht van de drie fondsen. 90 procent van de Nederlandse bevolking vindt het belangrijk dat voorkomen wordt dat kinderen jonger dan 18 jaar starten met roken. Er is volgens het onderzoek ook grote steun (88 procent) voor het idee om kinderen optimaal te beschermen tegen tabaksrook. (ANP)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht