Zorg

Esmee Kamphuis knokt tegen Lyme én tegen onbegrip

In twee jaar tijd veranderde ze van een superfitte jonge meid in een vrouw die het huis nauwelijks uitkomt bij gebrek aan energie. De ziekte van Lyme sloopt Esmee Kamphuis.

Fwd: foto's Esmee en screenshots video Scan Hans Willems via ndcmediagroep.nl Foto's bij artikel over het begin van de Week van de Teek. Fotograaf Jaap Ruurd Feitsma stelt ze gratis ter beschikking vanwege het goede doel. Hans foto's van esmee en screenshots

Foto Jaap Ruurd Feitsma

Lyme doodt niet meteen, maar neemt wel je leven. Met deze boodschap – verwerkt in een spotje van dertig seconden – wordt in de aandacht gevraagd voor het onbegrip waarmee lymepatiënten dikwijls worden bejegend.

Filmmaker Jaap Ruurd Feitsma uit Leeuwarden weet waarover hij het heeft. Esmee Kamphuis, woonachtig in Heerenveen, is zijn vriendin. Zoals veel van haar lotgenoten knokt ze niet alleen tegen wat de borrelia-bacterie in haar lichaam teweegbrengt, maar ook tegen artsen en instellingen die de kwaal niet serieus nemen. Met als gevolg dat de diagnose te laat wordt gesteld, de behandeling onvoldoende is en de patiënt onnodig in een isolement terechtkomt.

‘Lyme is hell’ is de titel van het spotje, waarin we op indringende wijze zien hoe een jonge vrouw in een oud lichaam terecht is gekomen. Het filmpje mag gratis gedeeld worden via de sociale media en komt mogelijk ook op tv.

Esmee Kamphuis vertelt over de ’hersenmist’ die geregeld in haar bovenkamer heerst omdat de ziekte van Lyme via het centrale zenuwstelsel haar lichaam is binnengeslopen. Naast de pijn die dat teweegbrengt maakt het haar ook sociaal onhandig. ,,Soms verdwijnt alles in de tijd.’’

Omdat tekenbeten niet altijd worden opgemerkt, en de gevolgen pas veel later kunnen optreden, verspreidt de ziekte van Lyme zich soms op mysterieuze wijze. Slachtoffers en hun omgeving hebben met succes geijverd voor het stichten van een expertisecentrum, maar voorlopig is de onbekendheid nog groot. Veel patiënten zijn veroordeeld tot een vermoeiende gang langs instanties. Vader Johan Link uit Lelystad vertelde  dat zijn zoon Jeroen die strijd uiteindelijk opgaf en zichzelf van het leven beroofde.

Feitsma en Kamphuis hopen met hun spotje de bekendheid van de lymeziekte te vergroten en beleidsmakers tot meer actie te bewegen.

De ziekte van Lyme is het werk van de borrelia-bacterie die je kunt oplopen door een tekenbeet. Verreweg de meeste beten zijn goed behandelbaar en hebben weinig gevolgen, maar in een beperkt aantal gevallen zijn de gevolgen desastreus.

Ook medici en microbiologen komen langzaam maar zeker tot het besef dat ze de teek onvoldoende serieus hebben genomen, vertelde mede-initiatiefnemer Henk Feitsma, schoonvader van Kamphuis. ,,We zijn tien jaar lang koekenbakkers geweest, zei een wetenschapper gisteren tegen mij.’’

Esmee Kamphuis gaat een blog bijhouden voor Gezondheid & co. 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht