Zorg

Meting – Column ALS Mariska van Gennep

Zoals elke ochtend sta ik vroeg op met de kinderen. Terwijl zij zich wassen en aankleden, smeer ik hun broodjes om mee te nemen, zet een kopje thee en ben er als ze om de beurt komen ontbijten. Sjonny blijft om diverse redenen vaak wat langer liggen en ik vind het heerlijk om vroeg er uit te zijn, mits ik genoeg geslapen heb.

blog 3 infrarood

Die ochtend kom ik beneden in een zee van licht en ik vermoed dat iemand de lampen is vergeten uit te doen, maar het licht is anders. Het komt van de spraakcomputer, die op de eettafel staat. Raar… Ik loop erheen en het apparaat staat volop aan. Ik zet hem uit en dat brengt wat rust in de kamer. Ik hou ervan om met weinig licht wakker te worden en te ’s ochtends te mediteren, vaak doe ik alleen een kaarsje aan.

Ipad

Sjonny geeft later op de dag aan dat hij het apparaat wel op slaapstand gezet heeft, waarschijnlijk is het aangegaan voor updates. We besluiten om het ding van de eettafel te halen, omdat het veel ruimte in neemt en Sjon ook bij het bureau in de nis kan zitten oefenen. Via de stichting “ALS op de Weg” is inmiddels ook de leen I-pad gearriveerd. Hierop staat een spraak-app. Voor nu is het voor Sjon handiger om de I-pad te gebruiken, deze kan hij gelukkig nog met zijn handen bedienen, dit is ook minder zwaar dan bijvoorbeeld typen. Wat een uitkomst, we zijn de stichting heel dankbaar. Voor onderweg is dit ook stukken makkelijker dan de loodzware spraakcomputer. Maar voorlopig gebruikt Sjon nog steeds zijn stem. Voor vreemden moeilijk verstaanbaar, wij redden ons nog steeds en het is prettiger om hemzelf te horen, dan een computerstem die zegt “Mariska, ik hou van je!” Alhoewel toen Sjon dat de eerste keer liet horen, ik helemaal volschoot.

Lampje

Er komt een man langs met een apparaat wat het koolzuur- en zuurstofgehalte in Sjon’s bloed gaat meten. Dit gaat via zijn oor, een infraroodlampje in een knijper wordt aangebracht en meet de waarden. Ik vraag Sjon om met mij op tijd naar bed te gaan, omdat het apparaat de volgende dag ook vroeg opgehaald wordt en we samen dan een redelijke slaaptijd hebben. Het loopt heel anders. Veerle komt heel laat van een activiteit van school en we hebben op haar gewacht. Om half 12 peuter ik dan ook eindelijk een klein lampje uit het apparaat. Deze wordt geklikt in een knijper, die ik op Sjon’s oor mag plakken. Letterlijk want er zitten plakstripjes aan om te voorkomen dat het infrarood lampje van zijn plaats af gaat. Het wordt vrij snel heel warm geeft Sjonny aan en hij moet de hele nacht nog. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat. We slapen redelijk en de volgende ochtend gaat het ritueel vice versa. Ik haal de knijper (voorzichtig) van zijn oor, maak het lampje met alcohol schoon en klik het in het apparaat. Vrij snel daarna komt dezelfde jongen die het apparaat gebracht heeft hem halen. Hij sluit hem aan op zijn laptop en we wachten even of de meting geslaagd is. Dat blijkt gelukkig het geval. Sjonny heeft nog een dag of twee een heel warm oor. Een week later krijgen we de uitslag. Zowel koolzuur- als zuurstofgehalte bevinden zich nog binnen de norm. Er hoeft nog niets aangepast.

Mariska

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij 3 kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blogs.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht