Zorg

Controle van nota ziekenhuis loont

Vijftien procent van de mensen die denken dat hun ziekenhuisnota te hoog is, heeft gelijk. Mensen zijn scherper gaan letten op de factuur van de specialist, omdat het eigen risico steeds hoger wordt.

zorgverzekering, zorgpremie

Cliënten van zorgverzekeraar CZ hebben dit jaar meer dan ooit foute rekeningen gemeld. Na onderzoek bleek dat voor vier ton onterecht in rekening is gebracht. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat CZ-verzekerden vorig jaar meldden. CZ is de enige grote zorgverzekeraar die bijhoudt hoeveel foute nota’s haar cliënten vinden.

Volgens CZ gaat het niet om fraude, maar om foutjes in de declaratiesoftware. Maar deze fouten gaan wel ten koste van het eigen risico van de patiënt. “Soms is dubbel gedeclareerd of zijn onderzoeken twee keer opgevoerd,” zegt Els Potma van CZ.

Zorgverzekeraars promoten het zelf controleren van nota’s. “Want alleen de klant weet of de behandeling werkelijk heeft plaatsgevonden,” zegt Christine Rompa van Zilveren Kruis.

Met ingang van dit jaar moeten zorgverzekeraars op de inlogsite de facturen van de ziekenhuizen laten zien. Maar eenvoudig is de controle niet. De rekening bestaat uit DBC-codes (Diagnose Behandel Combinatie) en er wordt slechts een korte omschrijving gegeven. Het vergt een ware zoektocht op de sites van de verzekeraar, de Nederlandse Zorgautoriteit of op de website van het ziekenhuis om te achterhalen of de bedragen ongeveer kloppen.

De Nederlandse Patiëntenfederatie raadt aan altijd de rekening te controleren en met het ziekenhuis te bellen als er onduidelijkheden zijn. Ze is in gesprek met ziekenhuizen en zorgverzekeraars om facturen begrijpelijker te maken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht