Zorg

Ouders moeten met kind over drugs praten

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt zich zorgen over het drugsgebruik onder jongeren. Hij wil dat ouders vaker met hun kinderen praten over de risico’s van drugs, want nu lijkt dat onderwerp taboe.

partdrugs

Foto ANP

,,Ik hoor van professionals en jongeren dat ouders vaak helemaal niet weten dat hun kind drugs gebruikt. Daar moet echt verandering in komen want drugs zijn bloedlink”, aldus de bewindsman. ,,Vragen als: ‘Gebruik je? Weet je wat je gebruikt? Ken je de risico’s”, moeten volgens hem worden gesteld.

Om ouders op weg te helpen bij de gesprekken worden op een speciale website tips gegeven en op ouderavonden moet drugsgebruik worden aangekaart, meldt Van Rijn in zijn visie op drugspreventie die hij woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Van Rijn wil ook dat jongeren het idee loslaten dat het normaal is om drugs te gebruiken tijdens het uitgaan. ,,Ze lopen daarmee grote risico’s. Ook zogenoemde uitgaansdrugs kunnen levensgevaarlijk zijn, zeker in de sterke dosering die nu vaak voorkomt. We gaan jongeren beter informeren en ouders helpen om met hun kinderen hierover het gesprek aan te gaan. Uitgaan en drugs moet geen normale combinatie zijn.”

Behalve ouders en scholen moeten ook feestorganisatoren, clubeigenaren en gemeenten een steentje hieraan bijdragen. Van Rijn gaat met burgemeesters praten over manieren om feesten en evenementen drugsvrij te maken. En wijzen op evenementen waar al wordt gecontroleerd op gebruik van en handel in drugs.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht