Zorg

Apenheul – Column ALS Mariska van Gennep

Opnieuw staat er een afspraak met de WMO-medewerkster van de gemeente op onze agenda. Deze keer is de afspraak met de aannemer, die de zaken rondom de unit gaat aanpakken. Er moet bijvoorbeeld een sluis vanuit ons huis naar de unit gemaakt worden. Ook de bouwkundige van de gemeente is weer aanwezig.blog 4 foto

Na een kop koffie gaan we naar buiten, het is nat en miezerig. Niets aan, net als dit hele gedoe om die unit. Eén van de aanwezigen vraagt hoe onze buren denken over de komst van de unit. Ik vertel dat ze er geen problemen mee hebben, één van onze buren heeft al heel lief aangeboden, dat als de schutting er tijdelijk uit moet, dit geen probleem is. Dan vertelt de WMO medewerkster, dat er wel een heel gevaarte komt te staan. Het is niet voor leuk (vertel mij wat), maar dat we er rekening mee houden, dat het wel zo’n 2.90 hoog kan worden. Slik, daar had ik dan weer niet aan gedacht. De bouwkundige vindt het logisch, maar ja, als je nog nooit zoiets hebt meegemaakt, dan is de hoogte toch helemaal niet logisch??

Unit

De aannemer meet en kijkt en loopt door de tuin. Sjonny heeft hem een plattegrond gegeven van ons huis en tuin. Het scooterhok zal er inderdaad aan moeten geloven. En de zonnewering aan het huis, dat is ook een lastige. Maar daar kunnen ze met de sluis wel onderdoor. En de achterste schutting, kan die ook verwijderd? Ik vroeg me al eerder af hoe ik via de achterkant nog weer in huis zou kunnen komen, voorlopig plan ik maar in, dat als de unit er is, we via de voorkant het huis in gaan. Natuurlijk komen er voor Sjon deuren met makkelijke rolstoelvriendelijke opgangen in, maar om nu met de boodschappen door zijn slaapkamer te gaan, nee dat gaat me net te ver.

blog 4 unit

Gelukkig voor ons, staan er ook leuke dingen op het programma. Sjonny heeft van collega-ondernemers een Pluim gekregen (bon waarmee je leuke dingen kunt doen), dus heeft hij bedacht dat we met het gezin naar de bioscoop gaan binnenkort. Nu nog een film vinden, waar we met zijn vijven plezier aan beleven.

Vakantie

Waar we al een tijdje naar uitkijken is de herfstvakantie. Het is ons gelukt om met alle baantjes een dag te vinden, om met zijn allen weg te gaan. De woensdag had iedereen vrij, dus die wordt geprikt. Nu nog bedenken waar we heengaan. Sjon zelf kwam met de oplossing, we gaan naar de Apenheul. En weer lukte het hem om via een veilingsite goedkopere kaartjes te verkrijgen. We zijn allemaal enthousiast. De kinderen zijn er nog nooit geweest, Sjon ook niet en ik als kind wel, maar kan me er weinig van herinneren.

Op de dag zelf sta ik lekker vroeg op, even in alle rust wakker worden, mediteren en ons gezin wakker maken. Ik begin alvast met broodjes smeren en Marleen komt me helpen. Als we klaar zijn, pakt Hendrik de tas in met brood en drinken, Veerle doet de vaatwasser en wij verkleden ons. Zo zijn we mooi op tijd klaar en gaan op pad. Van de “beloofde” mist is gelukkig niets te merken. Marleen rijdt het eerste deel en Veerle neemt het over. Makkelijk voor Sjonny en mij!

Invalideparkeerkaart

Bij het park aangekomen, staan we direct voor de eerste hobbel. De invalidenparkeerplaatsen zijn nog vrij, maar het pad ernaar toe is afgezet met pionnen. Nergens een verkeersregelaar, of toch, helemaal aan het eind. We laten de invalidenparkeerkaart zien en we mogen de pionnen zelf weghalen. Nu nog het juiste pad. Dat lukt niet helemaal, maar we staan vrij vooraan. Sjon hoeft niet ver te lopen.

Hahaha, dat hadden we gedacht. Voordat je bij de echte ingang bent, moet je helemaal om een grote vijver heen. Er staan wel rolstoelen te huur (€ 1,-) direct voor je om de vijver heen gaat, alleen op internet was de borg niet gemeld. We hebben geen euro!! Vragen bij de koffiestand levert niets op. Er is ook een restaurantje, waar we wel geluk hebben. Fijn, want de ingang was te ver voor Sjon. We zijn ook heel blij met het dekentje wat we hebben meegenomen voor eventuele kou. Hij kan erop zitten, de stoel is van metaal en met zijn kromme rug, is de deken heel welkom.

Druk

In het park is het druk, heel druk en prachtig. De apen laten zich goed zien (behalve enkele slaapkoppen), het weer werkt mee, we genieten met volle teugen. We hebben ontzettend gelachen om een stel apen die achterelkaar aan zaten en in hun haast omvielen of bijna in het water terecht kwamen. Kortom een dag om in te lijsten! Ik prijs me gelukkig met ons gezin, dat we behalve angst, zorg en verdriet ook geluksmomenten met elkaar delen!

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij 3 kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blogs.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht