Zorg

Lieve Sjonny – Column ALS Mariska van Gennep

Lieve Sjonny, Deze brief is voor jou, omdat ik graag een aantal dingen met je wil delen.

blog 4 foto2

Sinds een aantal maanden blog ik over ons gezin en jij, in samenspraak met onze kinderen, vindt het goed. De eerste opzet was dat jij zou schrijven over wat je voelde in je lijf en dat we dit in het blog samenvoegden. In die periode ging je zo ontzettend hard achteruit, dat het voor jou niet haalbaar was om te schrijven, je moest eerst wennen aan de heftige diagnose en alles wat er in je lijf omging. Ik ben wel gaan schrijven, gewoon om alles van me af te zetten en eventueel om mensen die er iets aan hebben een steuntje in de rug te geven. Ik ben nog steeds blij dat de kans me geboden is om het online te zetten.

In het begin waren we bang dat je stem heel snel zou verdwijnen. Gelukkig valt dat mee, hij is er nog steeds, soms heel verrassend verstaanbaar, soms praat je koeterwaals ook voor ons. Ons geluk hierbij is dat we goed op elkaar afgestemd zijn en we er wel uitkomen, vooral als de kinderen erbij zijn, ze begrijpen vaak wat je zegt op de momenten dat ik er even niet uit kom. Maar als je stem verdwijnt door spierslapte, heb je ook kans dat je slechter of helemaal niet meer kunt slikken en wat dan? Wil je dan misschien wel een pegsonde? Of is het dan voor jou ‘genoeg geweest’? Tot hoever kun je ons straks duidelijk maken wat je wel en wat je niet wilt? Allemaal vragen waar niemand mij een antwoord op kan geven. Geduld uitoefenen en afwachten. Niet mijn sterkste kant. Ik leer veel in deze periode. 😉

Lieverd, ik besef me elke dag een beetje meer dat je er straks niet meer bent. Dit is een hele rare en nare periode voor ons. Je bent er nog en toch zijn we stukje bij beetje al afscheid aan het nemen. Natuurlijk lukt ons dat nooit helemaal, je kunt emoties gelukkig niet van te voren plannen. Het voelt af en toe wel als rouw, het is in elk geval rauw en schrijnend. Aan de andere kant ben ik blij dat ons deze periode gegund is, dat we je nog dingen kunnen vertellen, dat we nog samen genieten en dat je zo opgewekt bent. Ik kan me voorstellen, dat dat niet altijd meevalt met een lijf wat niet meer helemaal doet wat je graag zou willen.

De laatste tijd ga je minder hard achteruit dan in het begin, maar ik merk toch langzamerhand dat je wel stapjes terug zet. Eerst had je alleen onze hulp nodig bij manchetknoopjes, daarna kwam het boordknoopje van je overhemd erbij en soms ook een extra knoop. Je sokken aandoen heb je heel mooi gefilmd om iemand iets duidelijk te maken, maar vanochtend lukte het je niet om zelf je sokken aan te doen. Ik heb je met alle liefde geholpen, ik ben bang dat dit het begin is van meer. Meer hulp, minder zelfstandig dingen doen. Thuiszorg willen we zo lang mogelijk buiten de deur houden, om jouw zelfstandigheid in stand te houden tot het echt niet meer kan. Dan vrees ik dat je op gepaste tijden naar bed moet (en dat vind ik zo vervelend voor je).

Je slaapt alleen met het luchtapparaat, ik ben benieuwd of het nog lang duurt, voor je hier overdag aan moet. En zo zijn er steeds vragen, waar vanzelf een antwoord op komt. Waar eerst een rolstoel een hele happening voor ons was toen die in huis kwam, daar hebben we nu meer hulpmiddelen. Het luchtapparaat die er al sinds onze vakantie is, de spraakcomputer (die naast soms oefenen nog werkeloos staat te wachten) en de I-pad die je in bruikleen hebt van de Stichting “ALS op de weg”. De laatste is voor jou een hele fijne uitkomst. Naast de spraakapp die erop staat en die je alleen aan bezoek laat horen om te laten klinken hoe dat is, gebruik je deze ook om nieuws te volgen en om de dingen die je op de laptop deed, te doen.

Soms voel ik me schuldig als ik wegga naar een vriendin. Ik heb je echter verteld, dat ik deze afspraken heel hard nodig heb. Jij kunt (helaas) geen afstand nemen van je ziekte. Ik heb af en toe even de behoefte om eruit te zijn. Dan voel ik me heel egoïstisch. Maar soms moet ik even andere mensen zien, even andere dingen doen en de gedachten op iets anders zetten. Niet dat je ook maar één seconde uit mijn gedachten verdwijnt. Je houdt me bezig, dag en nacht. Ik slaap goed, dat wel alleen als ik wakker wordt of ben, zijn mijn gedachten voor en bij jou.

Je zaak heb je uitgeschreven bij de KvK. Weer een hoofdstuk afgesloten. Je gaf aan dat het niet zo erg is, voor mij was het toch weer een momentje om even bij stil te staan. Zo zullen er nog vele momenten volgen. Ik hoop ze met je mee te maken en je hierbij te blijven steunen. Vooral hoop ik, dat je ziekte voor jou draagbaar blijft.

Ik hou van je, Mariska

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij 3 kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blogs.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht