Zorg

Hersenmist – Column Lyme Esmee Kamphuis

De Borrelia burgdorferie bacterie, ook wel de onzichtbare sloper genoemd, veroorzaakt de ziekte van Lyme. Hij kan zich overal in je lichaam begeven en je ontzettend ziek maken, zonder dat je er ziek uitziet. In de twee jaar dat ik ziek ben, heb ik al vaak de opmerking gekregen: “Maar je ziet er helemaal niet ziek uit!” *  

Esmee_1

Bij mij zit deze bacterie onder andere in mijn centrale zenuwstelsel, wat naast parese, veel pijn en duizelingen ook ontzettende ‘hersenmist’ kan geven.Dit is ook iets dat je aan de buitenkant niet ziet, maar wat voor veel Lyme patiënten een enorme belemmering kan zijn in het dagelijks leven. In het onderstaande stukje heb ik geprobeerd te omschrijven hoe het voelt om niet meer thuis te zijn in mijn eigen hoofd.

Hersenmist

Al tijden ben ik ‘er niet helemaal bij’. De Borreliabacterie houdt de laatste tijd helaas flink huis in mijn bovenkamer. Hallo, is daar iemand? Waar is die vrouw die zo snel en scherpzinnig kon reageren? Al was het maar een flinterdun gedachtespoortje, welke ik kon koppelen aan íets. In plaats daarvan komt inspiratie binnen in kleine beschadigde puzzelstukjes, niets valt meer op zijn plek. Ik ben ineens sociaal onhandig en de gesprekken die ik wil beginnen blijven ergens hangen in de vergeten gedachten van mijn brein.

Het voelt alsof iemand het web van mijn gedachten ruw heeft doorbroken. Verbindingen zijn beschadigd en geen lijn loopt meer in het vertrouwde patroon. Alleen de kern is nog intact gebleven. Ik ben die kern. Mijn ziel.

Verwoed sla ik om mij heen in een poging de los fladderende draadjes te grijpen, om ze weer in een vertrouwd patroon te positioneren. Ze lijken buiten bereik. Enkel de draadjes die me net staande kunnen houden, heb ik terug kunnen vinden te midden van de chaos die zich om mij heen afspeelt. Aan deze klamp ik mij vast, in de hoop dat de andere draadjes hun weg naar de kern terugvinden. Wat is de kern van een web, zonder web?

Het is oorverdovend stil in mij. Ik lijk te verdwijnen in de tijd, alles raast langs me heen. Ongrijpbaar.

*Inmiddels zit ik in een rolstoel, ben ik tien kilogram afgevallen en heb ik geen gezonde kleur meer op mijn gezicht, dus de mensen die mij kennen van voordat ik ziek werd zien tegenwoordig wel aan de buitenkant dat ik ziek ben.

Esmee Kamphuis (27) heeft de ziekte van lyme. Iedere maand laat ze ons lezen hoe het is om lyme te hebben. Wil je het verhaal van Esmee lezen klik dan hier

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht