Zorg

Isala ziekenhuis Zwolle opent vondelingenkamer

Isala in Zwolle opent volgend jaar als eerste ziekenhuis in Nederland een zogeheten vondelingenkamer. Volgens het ziekenhuis biedt de voorziening ,,een veilig alternatief voor een moeder die zich niet in staat voelt haar baby zelf te verzorgen en op te voeden”.

2016-05-25 13:25:05 ZWOLLE - De vondelingenkamer in ziekenhuis Isala tijdens de opening. In de kamer kunnen vrouwen hun baby anoniem achterlaten in een speciaal ingericht kamertje. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

De vondelingenkamer in ziekenhuis Isala. In de kamer kunnen vrouwen hun baby anoniem achterlaten in een speciaal ingericht kamertje. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Het Zwolse ziekenhuis werkt samen met de Stichting Beschermde Wieg van de Dordtse Barbara Muller. De stichting heeft eerder vondelingenkamers ingericht bij particulieren in Oudenbosch, Groningen, Middelburg en Papendrecht.

De vondelingenkamer is een ruimte van ongeveer 1,5 bij 3 meter, waar de moeder naar binnen kan gaan met haar baby. De kamer is ingericht met een ledikantje, een tafeltje en een stoel. De moeder kan anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten.

De vondelingenkamer in Isala komt bij de invalideningang naast de hoofdingang van het ziekenhuis. Het wordt geen babyluikje zoals in Duitsland, benadrukt het ziekenhuis. In het ledikantje ligt een enveloppe met daarin een uniek puzzelstukje. Als de moeder zich binnen zes maanden bedenkt kan ze met het puzzelstukje aantonen dat ze de moeder is. In die periode wordt het kind niet ter adoptie aangeboden. Nadat is onderzocht of het kind gezond is, gaat het in overleg met Jeugdzorg naar een pleeggezin.

Gemiddeld één keer per jaar wordt in Nederland een kind ter vondeling gelegd. Volgens de Stichting beschermde Wieg worden daarnaast nog eens vier tot zes overleden vondelingen aangetroffen. Over het aantal kinderen dat mogelijk in Isala te vondeling wordt gelegd zegt het ziekenhuis: ,,We hopen dat de vondelingenkamer nooit wordt gebruikt.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht