Zorg

Griepprik raakt steeds meer uit de gratie

Het aantal mensen dat zich laat vaccineren tegen griep blijft maar dalen. Voor het zesde jaar op rij gaven minder mensen gehoor aan de oproep voor de prik. Ook voor komende winter verwachten huisartsen minder inentingen te geven.

griepprik, prik, vaccin

Vooral jonge zestigers blijven in grote getale thuis. Sinds 2008 wordt deze groep ook uitgenodigd voor de griepprik, maar zij voelen zich volgens het RIVM niet de doelgroep. Ook staat de bescherming van de prik de laatste jaren ter discussie. Vorig jaar werkte het vaccin zelfs helemaal niet door een mismatch met het griepvirus dat uiteindelijk in Nederland rondwaarde.

Daling

In 2007 kwam driekwart van de opgeroepen Nederlanders nog naar de huisarts voor de griepprik. In 2013 was dat al gedaald tot 59,6 procent. De cijfers over afgelopen winter moeten nog worden geanalyseerd, maar bij het Nationaal Programma Grieppreventie verwachten ze opnieuw een paar procent daling. Het dieptepunt bij de start van het vaccinatieprogramma in 1995 komt daarmee steeds dichterbij. Toen liet slechts 42 procent van de mensen zich vaccineren. Voor komende winter bestelden huisartsen minder vaccins::3,4 miljoen, 100.000 minder dan een jaar eerder.

Veiligste vaccin

Viruskenner Ab Osterhaus begrijpt niet dat steeds minder mensen van de gratis prik gebruik maken. ,,Het is het veiligste vaccin dat er is. En het kan het verschil maken tussen je leven doorzetten na een griep of zo veel spiermassa verliezen dat je in een verpleeghuis moet worden opgenomen.”

Twijfel

Veel Nederlanders twijfelen omdat in Nederland al jaren wordt gesteggeld over het effect van de prik. Het vaccin geeft namelijk geen enkele garantie dat mensen niet ziek worden. Bij ouderen biedt het 30 procent bescherming tegen sterfte, en 50 procent tegen complicaties na griep.

Ook is het elk jaar weer de vraag of het griepvaccin wel zijn werk doet. Afgelopen jaar was dat bijvoorbeeld niet het geval. Mede daardoor overleden 8600 mensen méér dan in andere jaren, blijkt uit cijfers van het RIVM. Ook hadden bijna 2 miljoen mensen last van klachten en 10.000 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis voor complicaties zoals longontsteking.

Misser

De misser is een gevoelige tik voor de toch al omstreden griepprik, maar volgens programmacoördinator Joost Timmermans voor het Nationaal Programma Grieppreventie laten de gevolgen juist zien hoe zinvol de vaccinatie is. ,,Zo’n mismatch komt eens in de 10 jaar voor. En als dat gebeurt, zie je meteen de ziektecijfers toenemen.”

Tegelijkertijd toont de mislukking ook aan hoe onvoorspelbaar virussen zijn en hoe snel ze muteren. De Wereld Gezondheidsorganisatie bepaalt elk jaar welke griepvirussen zeer waarschijnlijk het meest zullen toeslaan. Op basis van die informatie wordt een vaccin samengesteld. ,,Je doet dus enorm je best om te voorspellen welk griepvirus zal uitbreken, maar je weet nooit zeker of je het goed doet,” zegt Timmermans.

Wie moeten een griepprik?

De Gezondheidsraad in Nederland adviseert kwetsbare groepen en ouderen boven de 60 jaar een griepprik. Het immuunsysteem begint vanaf die leeftijd minder te werken. Maar het zijn juist deze ‘jongere’ ouderen die het laten afweten. 60 procent van de 60-jarigen haalt volgens Timmermans geen griepprik. Uit de cijfers blijkt ook dat het vooral de hoogbejaarden zijn die vatbaar zijn voor griep. ,,Hoe kwetsbaarder mensen worden, hoe vatbaarder ze zijn. Dus in die zin is de inschatting van 60-jarigen terecht. Maar toch is het jammer dat ze de griepprik niet halen, want die beschermt hen gewoon heel goed.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht