Voeding

Wat kun je nog en eten en wat niet volgens de gezondheidsraad?

Geen alcohol en frisdrank meer. Minder vlees. Meer groente, fruit, peulvruchten en noten. Nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad moeten duidelijkheid scheppen in de chaos van dieetboeken en voedingsonderzoeken.
gezond, groente, snack, snack, eten, voeding, vitamine

Gezonde snacks Bron: Flickr/ havankevin

Ze zullen bourgondiërs rauw op het dak vallen, de richtlijnen voor goede voeding die de Gezondheidsraad gisteren presenteerde. Vier jaar lang hebben negentien wetenschappers van het onafhankelijke adviesorgaan van de regering eraan gewerkt.

Wat kun je eten?

Hun conclusie: wie gezond wil blijven, doet er slim aan minder dierlijke en meer plantaardige producten te eten.
  • Beperk de consumptie van rood vlees en bewerkt vlees zoals worst, ham en bacon. Drink zo min mogelijk alcohol, frisdrank, vruchtensappen en andere suikerhoudende dranken. Eet minder zout.
  • Vervang boter door margarine, plantaardige olie en vloeibare bak- en braadvetten. Kies bij graanproducten als brood en pasta voor de volkorenvariant. Drink alleen koffie als die door een filter is gegaan.
  • Wat wel goed is: minstens 200 gram groente en fruit per dag, ‘enkele’ porties melk of yoghurt en 15 gram ongezouten noten of pinda’s.
  • Eet wekelijks vis en peulvruchten, en drink per dag minstens drie koppen thee.
  • Over voedingssupplementen is de Gezondheidsraad glashelder: die hebben voor de gemiddelde burger geen enkele zin.

De adviezen zijn gebaseerd op het wetenschappelijk aangetoonde verband tussen consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en de tien meest voorkomende chronische ziekten (zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, depressie en dementie).

Het Voedingscentrum heeft van de minister van Volksgezondheid opdracht gekregen de richtlijnen te vertalen in hapklare informatie voor consumenten. De huidige Schijf van Vijf gaat daarom op de schop.

De laatste grote herziening dateert van negen jaar geleden. Sinds die tijd zijn er boekenkasten vol dieetadviezen en voedingsonderzoeken verschenen. Met vaak tegenstrijdige informatie, die bewuste eters in verwarring achterlaat. Want moet je nou wel of geen brood eten? Hoe zit het met echte boter? En met melk?

Kun je het maar beter houden bij een oerdieet van rauwe groente en noten, of juist je heil zoeken bij superfoods en vitaminepillen? De adviezen van de Gezondheidsraad zijn gebaseerd op een strenge selectie van onderzoeken waar wetenschappelijk geen speld tussen is te krijgen, verklaart professor Daan Kromhout, voorzitter van de voedingscommissie.,,Eén onderzoek is geen onderzoek.’’ De Zweedse studie waaruit vorig jaar zou hebben gebleken dat mensen die veel melk drinken eerder sterven, veegde de raad bijvoorbeeld van tafel, omdat die niet goed in elkaar stak.

Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de risico’s op kanker bij een consumptie van rood en bewerkt vlees. Bij die conclusie sluit de Gezondheidsraad zich wel aan. Sterker: vlees van runderen, varkens, geiten, schapen en paarden verhoogt niet alleen het risico op kanker, maar ook op diabetes en een beroerte.

Het Voedingscentrum presenteert in maart de vernieuwde Schijf van Vijf, die consumenten moet helpen om gezondere keuzes te maken. Rest de vraag: blijft eten ook nog een beetje lekker en leuk?

Zeker, betoogde chefkok en oprichter van de Academie van Gastronomie Peter Klosse gisteren bij de presentatie van de richtlijnen. ,,De nieuwe generatie chefs laat zien dat je met veel groente heel lekker kunt koken.’’
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht