Zorg

Pijn in je schouder? Moeilijke diagnose bij Frozen shoulder

 De diagnose is amper met zekerheid vast te stellen. Huisarts Jan Winters ziet in zijn praktijk in Glimmen geregeld patiënten met heftige schouderklachten, maar of het een frozen shoulder betreft? Heel eerlijk, vaak heeft hij geen idee en dat geldt ook voor zijn collega-huisartsen.

schouder

,,Er is in de medische wereld zo weinig bekend over deze aandoening. Een stijve, pijnlijke schouder betekent zeker niet altijd dat het een frozen shoulder betreft. Daar gaan maanden overheen en dan nog kan het alle kanten op.’’ Ook als docent bij de beroepsopleiding voor huisartsen van het UMCG is het voor hem een terugkerend onderwerp.

Revalidatiearts Rienk Dekker van het UMCG bevestigt de twijfel rondom het diagnosticeren van een frozen shoulder. ,,Er is een richtlijn waarin staat: een stijve, pijnlijke, beperkte schouder die langer dan zes maanden aanhoudt. En toch: als de patiënt binnenkomt omdat hij van de pijn niet kan slapen of zijn arm met moeite kan optillen, weet je nog niet of het een frozen shoulder is.’’

Wat is een frozen shoulder?

Wat is een frozen shoulder precies? Bij de primaire vorm is de oorzaak onduidelijk en is er sprake van een ontstekingsreactie van het gewrichtskapsel, zo staat beschreven. Er bestaat ook een secundaire vorm die kan ontstaan na bijvoorbeeld een harde klap of na een ongeluk.

Waarom is frozen shoulder zo moeilijk te herkennen?

Maar waarom is het zo moeilijk om een frozen shoulder te herkennen? ,,In de beginfase zijn de verschillende aandoeningen moeilijk van elkaar te onderscheiden. Er kan ook sprake zijn van artrose of een slijmbeursontsteking. Je moet dus eerst van alles uitsluiten en daar gaat flink wat tijd overheen’’, zeggen Dekker en Winters. ,,Vaak begint de behandeling met ontstekingsremmers en pijnstillers of wordt er besloten om een injectie in het gewricht te geven.’’

Volgens de artsen is echter ook na langere tijd de definitieve diagnose frozen shoulder niet met zekerheid te stellen. ,,Er is geen mri-scan of test die 100 procent uitsluitsel geeft’’, zeggen ze. Maar iemand die voortdurend pijn heeft, de arm niet meer naar buiten en naar binnen kan draaien en niet meer zijwaarts omhoog kan zwaaien, krijgt meestal wel het etiket frozen shoulder opgeplakt. Dat gebeurt jaarlijks bij 1 tot 2 procent van de mensen met schouderklachten.

Risico

,,Er is erg weinig onderzoek naar gedaan’’, zegt Dekker. ,,We denken dat een ontsteking de oorzaak is, maar helemaal zeker weten we dat niet.’’ Ook is bekend dat bepaalde groepen meer risico hebben op een verstijfde schouder: suikerpatiënten, borstkankerpatiënten, patiënten met de ziekte van Dupuytren en bij bepaalde peesafwijkingen.

Verkleving en ontsteking

In 1934 werd de ziekte voor het eerst beschreven door de Amerikaanse arts Codman die sprak over verkleving na heftige ontstekingen in het schoudergewricht. In het verleden werden zelfs patiënten onder narcose gebracht om de schouder op te rekken of werden er dikke spuiten met veel vocht in het gewricht gespoten. ,,Allemaal heel pijnlijk en het is nooit bewezen dat het werkte’’, zegt Dekker.

,,Het is een fabeltje dat een frozen shoulder altijd overgaat’’, aldus Dekker en Winters. Ze hebben gemerkt dat goede uitleg patiënten verder helpt. ,,We vertellen dat een frozen shoulder gemiddeld dertig maanden duurt. Pijnstilling in de acute fase is belangrijk en daarbij kan een injectie met ontstekingsremmers verlichting bieden.

Blijf bewegen

Blijven bewegen is van belang, maar binnen de pijngrens. Zo weinig mogelijk triggeren.’’ In hun spreekkamers moeten ze heel wat mythes ontzenuwen. Omdat er weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan, gaan verhalen een eigen leven leiden. ,,Een goede therapie voor een frozen shoulder bestaat niet. Alleen een duidelijk, eerlijk verhaal kan verlichting bieden.’’

Overgang en frozen shoulder

In de spreekkamer horen de artsen aardig wat mythes voorbijkomen die ze allemaal ontzenuwen bij gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing. Zo wordt gedacht dat een frozen shoulder vaker voorkomt bij vrouwen in de overgang omdat een veranderende hormoonspiegel de kans vergroot. De artsen: ,,Onzin. De aandoening komt hooguit iets meer voor bij vrouwen rond de 50, maar dat is ook de leeftijd dat het lichaam iets meer verstijft.’’ Klopt de aanname dat een frozen shoulder altijd weer overgaat? ,,Helaas niet.’’ En dat een röntgenfoto, een scan of een test de diagnose met zekerheid kan vaststellen? ,,Dat is ook niet waar’’, zeggen Dekker en Winters.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht