Voeding

Zeven veranderingen in de schijf van vijf

Ze zullen bourgondiërs rauw op het dak vallen, de richtlijnen voor goede voeding die de Gezondheidsraad presenteerde. Vier jaar lang hebben negentien wetenschappers van het onafhankelijke adviesorgaan van de regering eraan gewerkt.  “Het is onze taak om aan te tonen wat er de laatste jaren wetenschappelijk is onderzocht. Het is aan de consument zelf om daar iets mee te doen”, zegt woordvoerder Eert Schoten.

eten, vrouw, voeding, vlees, eetpatroon, eetstoornis

Bron: Flickr/ Joshua Rappeneker

Boekenkasten vol adviezen

De laatste grote herziening dateert van negen jaar geleden. Sinds die tijd zijn er boekenkasten en internetpagina´s vol dieetadviezen en voedingsonderzoeken verschenen. Met vaak tegenstrijdige informatie, die bewuste eters in verwarring achterlaat. Want moet je nou wel of geen brood eten? Hoe zit het met echte boter? En met melk? Kun je het maar beter houden bij een oerdieet van rauwe groente en noten, of juist superfoods en vitaminepillen?

De adviezen van de Gezondheidsraad zijn gebaseerd op een strenge selectie van onderzoeken waar wetenschappelijk geen speld tussen is te krijgen, verklaart professor Daan Kromhout, voorzitter van de voedingscommissie. ,,Eén onderzoek is geen onderzoek.” De Zweedse studie waaruit vorig jaar zou hebben gebleken dat mensen die veel melk drinken eerder sterven, veegde de raad bijvoorbeeld van tafel, omdat die niet goed in elkaar stak.

De veranderingen

Het Voedingscentrum heeft van de minister van Volksgezondheid opdracht gekregen de richtlijnen te vertalen in hapklare informatie voor consumenten. De huidige Schijf van Vijf gaat daarom op de schop en zal in het voorjaar van 2016 af zijn. Ondertussen staan hier alvast de zeven belangrijkste conclusies.

1. Dranken
Alcohol kunnen we beter laten staan. In de richtlijnen van 2006 stond de aanbeveling dat vrouwen zich moeten beperken tot een glas per dag en mannen tot twee glazen per dag omdat matig alcoholgebruik ook goed voor zou zijn. Maar omdat je al snel te veel alcohol drinkt is het beter om het wijntje of biertje te laten staan.

Koffie mag nog wel, maar de manier waarop het is bereid is belangrijk: vervang ongefilterde koffie voor gefilterde koffie. Het filter kan namelijk cholesterol verhogende stoffen in koffie wegnemen. Maar het is beter om te kiezen voor thee. Een nieuwe bevinding is dat drie koppen thee per dag het risico op een beroerte verlaagt. Drink vooral zo weinig mogelijk suikerhoudende dranken als vruchtensap, energiedrank, gezoete zuiveldrank of frisdrank. Deze dranken verhogen het risico op diabetes.

2. Groente en fruit
Nederlanders eten gemiddeld zo’n 125 gram groente en 90 gram (mannen) tot 120 gram (vrouwen) fruit per dag. Dat kan meer. “De richtlijnen zijn nog steeds 200 gram groente en 200 gram fruit, maar daar houden veel mensen zich nog niet aan,” zegt Schoten. 400 gram groente en fruit leidt tot een verlaging van de bloeddruk en zorgen voor een lager risico op diabetes en darm- en longkanker.

3. Brood
Eet elke dag drie volkorenboterhammen of 90 gram andere volkorenproducten. Het eten van volkorenproducten verlaagt het risico op coronaire hartziekten en het eten van voedingsvezels zorgt voor een verlaging van het risico op een beroerte. Belangrijk is om geraffineerde graanproducten door ongeraffineerde graanproducten te vervangen. Kies dus niet voor wit brood, witte pasta of koekjes, maar voor volkorenbrood, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Ontbijten met havermout kunnen we blijven doen. Het cholesterolgehalte daalt bij 30 tot 60 gram haver per dag.

4. Vlees
Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de risico’s op kanker bij een consumptie van rood en bewerkt vlees. Bij die conclusie sluit de Gezondheidsraad zich aan. Sterker: vlees van runderen, varkens, geiten, schapen en paarden verhoogt niet alleen het risico op kanker, maar ook op diabetes en een beroerte.

5. Zuivel
“Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt”, adviseert de gezondheidsraad. De consumptie van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en een lager risico op diabetes. Mannen krijgen gemiddeld 390 gram zuivel binnen (twee bekers) en vrouwen 325 gram. Er is geen aanleiding om dat te veranderen.

6. Peulvruchten en noten
Sojabonen, bonen, linzen, kikkererwten of spliterwten. Begin er maar aan, want het zorgt voor een verlaging van het LDL-cholesterol, wat een risicofactor is voor hartziekten. Het is belangrijk om dit wekelijks te eten. Doperwten en sperziebonen tellen niet mee, want die vallen onder groente.

Ook noten hoeven we niet te laten liggen. Walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten en ook pinda’s verlagen het risico op hartziekten.  De helft van de Nederlanders eet ze niet, maar 15 gram – ongezouten – noten per dag zijn gezond. Dat is ongeveer een handje vol.

7. Vet
We hoeven niet per se minder vet te gaan eten, maar wel ander vet. Boter en harde vetten kunnen we laten staan. Gebruik daarvoor in de plaats olie en vloeibare bak- en braadvetten. Dat is beter voor je hart.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht