Zorg

Lente 2017 – Column Rosa Timmer

En gaan jullie al eens trouwen?” Oma kijkt me vanuit haar ziekenhuisbed lief aan. Vriend knikt. ,,In de lente van 2017”, zeg ik. Ze buldert: ,,Duurt dat nog zo lang?” Ze is vannacht naar het ziekenhuis gelopen, vertelt ze. Ze werd helemaal niet goed thuis. Of nee, een ambulance heeft haar gebracht. Of een dochter. Of was ze nou toch zelf gelopen?

columnist , Rosa Timmer

columnist , Rosa Timmer

,,Ik wilde hier helemaal niet heen”, zegt ze terwijl de argwaan van haar gezicht afstraalt als een zuster binnenloopt. Telkens als ze haar arm beweegt, begint haar infuus te piepen. Dan is de naald verbogen en komt er een verpleegkundige.

Daarna kijkt ze weer lief naar mij: ,,Zeg, gaan jullie al eens trouwen?” Ik laat haar de ring zien. Dat het de vierde keer is in een kwartier, dondert me niets. ,,Kijk oma, mooi hè!” ,,Ah gut, zijn jullie al getrouwd?”, vraagt ze verbaasd. ,,Nee oma, dit is de verlovingsring. Pas in de lente van 2017.” Ze buldert weer. ,,Duurt dat nog zó lang?”

Oma’s hartinfarcten volgen elkaar in rap tempo op. Een paar keer per week wordt ze heel misselijk, moet ze overgeven en is ze in paniek. Dan is het er weer eentje. De dokters kunnen niet veel voor haar doen, maar ze houdt dapper vol.

Haar buurvrouw in het ziekenhuis herkent mijn vriend van de televisie. Oma glundert en zegt direct: ,,Herken je mijn kleindochter wel? Die komt ook op tv hoor.” Ze volgt, hoe haar geheugen ook tegenwerkt, alles wat ik doe. Ik vind vaak uitgeknipte krantenstukjes tussen haar knutselspullen.

Ze kijkt ons verheugd aan. ,,En, gaan jullie nog trouwen?” Vriend en ik lachen. ,,We moeten je iets vertellen oma, we zijn verloofd!” Ze veert op. ,,Ooh wat prachtig!” Ze klapt een beetje in haar handen.

,,Wat heb ik toch een mooie kleindochter”, zegt ze als we elkaar diep in de ogen kijken. Dan piept haar infuus weer. Ik denk even aan de lente 2017.

Rosa Timmer werkt voor Dagblad van het Noorden. Ze schrijft iedere week een column voor de krant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht