Zorg

Ouder worden. Hoe blijf ik langer zelfstandig en gezond?

Dagelijks worden in Nederland 65+ers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis omdat ze een valongeluk hebben gehad. Zo’n letsels als gevolg van een val zoals bijvoorbeeld een gebroken heup of hersenletsel, kunnen enorm ingrijpend zijn. Het heeft gevolgen voor de kwaliteit van leven en de zelfstandigheid. U kunt veel doen om de kans op een val te verkleinen, waardoor u langer zelfstandig en vitaal kunt blijven.  Maar wat kunt u zelf doen? Hierbij geven we 9 tips.

ouderen en boodschappen

Bewegen

Door meer te bewegen en speciale oefeningen te doen verbeteren uw soepelheid en spierkracht. Daardoor verbeteren ook uw balans en reactievermogen. De kans op vallen neemt af. Ook voelt u zich hierdoor fitter en vergroot u uw zelfvertrouwen.

Maak uw huis veilig

Veel valpartijen vinden in de woning plaats. Kleine aanpassingen kunnen uw huis veiliger maken. Denk aan goede verlichting, het wegwerken van snoeren en het weghalen van losse spullen op de trap. Denk ook aan het gebruik van goede leuningen en antislipmatten. Bekijk de vloeren, trappen, badkamer en zo  op mogelijke risico’s.

Laat uw geneesmiddelen checken

Geneesmiddelengebruik en vallen gaan vaak samen. Sommige geneesmiddelen, of combinaties daarvan, kunnen duizelingen, slappe spieren, tragere reactie of slaperigheid veroorzaken.

De combinatie van geneesmiddelen en alcohol brengt ook risico’s met zich mee. Overleg regelmatig met uw huisarts over uw medicijngebruik. Informeer deze over alle geneesmiddelen die u gebruikt ,ook alternatieve geneesmiddelen. Misschien zijn er aanpassingen nodig.

Check uw ogen

Mensen die minder goed zien lopen een groter risico om te vallen. Ze merken namelijk minder snel wanneer er iets in de weg staat of ligt. Laat elk jaar uw ogen controleren door een opticien en volg de adviezen op.

Stevige schoenen

Goede schoenen zijn belangrijk om te voorkomen dat u struikelt of uitglijdt. Zorg dat u ook binnenshuis goed schoeisel aan hebt. Loop nooit op sokken, maar gebruik altijd goede schoenen of stevige pantoffels. Draag geen slippers in huis.

Vitamine D op peil

Vitamine D levert een bijdrage aan een betere botkwaliteit. Het heeft een gunstig effect op de spierkracht en balans. Daardoor kun je een val voorkomen. Voor mensen die ouder zijn dan 70 wordt aangeraden extra Vitamine D te nemen.

Bekijk uw risico om te vallen

Als u denkt of weet dat u extra risico loopt om te vallen, neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan onderzoeken welke factoren precies een rol spelen bij uw risico op valongelukken. Ook kan hij of zij gerichte adviezen geven over wat u kunt doen om dat risico te verlagen. Wilt u de valrisico-test doen, kijk dan op: http://www.veiligheid.nl/ valpreventie/home

Hulp familie

Vrienden en familie kunnen u ondersteunen om deze tips op te volgen. Zorg ervoor dat zij ook op de hoogte zijn van de maatregelen die u neemt om vallen te voorkomen. Hiermee maakt u het hen mogelijk om te helpen uw huis veiliger te maken. Ook kunt u samen iets actiefs gaan doen.

Spieren aanspannen

Sommige mensen worden duizelig of draaierig wanneer ze snel opstaan uit bed of uit een stoel, of zich bukken. Dat komt doordat de bloeddruk zich dan niet snel genoeg aanpast. De hersenen krijgen minder zuurstof.  Dat duurt meestal maar kort. Om te voorkomen dat u duizelig wordt en mogelijk valt, kunt u beter langzaam omhoog komen. Span alle spieren aan, met name de beenspieren. Wacht even tot alle duizelingen verdwenen zijn en sta dan langzaam op. Houdt u zich even vast aan het bed of leuning. Ga pas lopen als de duizeligheid gezakt is.

Vragen

Het kan zijn dat u nog vragen heeft of zich ongerust maakt over uw val-risico. In dat geval kunt u het beste contact zoeken met uw huisarts of een fysiotherapeut. U kunt ook contact opnemen met de wijkverpleegkundige, de thuiszorg of een sociaal werker van het wijk- of gebiedsteam in uw gemeente.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht