Beweging

Gymnastiek ook voor kneuzen!  – Column Gerdien Boeringa

Vroeger was ik het meisje dat met gymnastiek niet mee kon komen. Op de lagere school begonnen de problemen al. Ik hoorde bij het vaste groepje dat als laatste gekozen werd bij een balspel of iets dergelijks. En dan weet je het wel. Bij apenkooi kon ik niet hoog in de touwen klimmen, een handstand op de mat zat er bij mij niet in en een flikflak of wat het ook wezen mag kreeg ik ook niet voor elkaar. Omdat ik niet veel (lees: niets) kon prijkte op mijn rapport slechts een mager zesje.. Op mijn rapport prijkte een mager zesje.

Overweight Woman With Exercise Ball

Op de middelbare school werd gym helemaal een ramp bij de lessen van meneer Lens. Deze docent kon zo fijn benadrukken waartoe wij, leden van de kneuzengroep, niet in staat waren. Als er een cijfer moest komen, was het weer zover. Op afroepkon ook ik naar voren komen om een ‘vogelnestje’ te laten zien. Een moeilijk kunstje. Eerst maar eens een beetje afzetten om in beweging te komen. Met een beetje vaart erin moest het gebeuren dus ik hoopte en wenste zo vurig dat het felbegeerde vogelnestje –Alstublieft-HELP-MIJ-Lieve-Heer- zich als een wonder zou openbaren. Maar nee: als een slappe papzak hing ik scheef aan de ringen richtingsloos met mijn benen te spartelen. Na het afronden van de oefening ontving ik een staande ovatie van meneer Lens waarbij duidelijk werd dat hij een andere norm hanteerde wat vogelnestjes betrof.

In die periode kreeg ik een pokkenhekel aan gym. De boodschap ‘jij kunt het niet’ hing 2x per week als een zwaard boven mijn hoofd. Gelukkig was mijn moeder toegeeflijk en schreef ze weleens een briefje. En hoe minder gymnastisch, hoe meer ik mij befaamde in het zetten van een perfekte kopie des moeders handtekening.

Toch begon het van binnen te borrelen ten opzichte van de gymleraar met zijn ‘stelletje-harkige-dikzakken’-houding. Op een avond heb ik bij het huis van meneer Lens zijn rode sportauto met eieren bekogeld.

De gymnastiekmethodiek van die tijd heeft heel veel invloed gehad op mijn latere sportcarrière. Tijdens mijn vervolgopleiding weigerde ik pertinent mee te doen aan dit soort activiteiten. Natuurlijk bracht dit gezeik teweeg maar ik hield vol, mij kreeg je de sportzaal niet meer in. Relatief ging er veel meer tijd  en energie inzitten maar met vervangende opdrachten kon ik goed uit de platvoeten.

Toch kwam de tijd dat het goed zou zijn iets constructiefs aan beweging te doen. Heen en weer naar de koelkast lopen bleek niet afdoende. Rond mijn 30ste werd ik ondanks mijn vogelnestjestrauma geheel uit mijzelf lid van een sportschool. Dit bleek nog leuk te zijn ook! Elke vrijdagavond volgde ik een groepsles (lees: samenscholing van meerdere kneuzen). We deden wat we konden, deden ons best en we hadden lol. Soms moest ik slap van het lachen op de noodknop van de loopband drukken. Er werd ook heel wat leed op de instructeur afgereageerd. Gelukkig had hij een olifantenhuid. Dit uurtje van de week werd zelfs een uurtje om naar uit te kijken. Het veranderde mijn kijk op bewegen, aversie tegen sportzalen en gymnastiekleraars. Ik vroeg zelfs een keer om een rapportcijfer! De kneuzeninstructeur moest er even over nadenken en wilde alles mee laten tellen: mijn inzet, prestaties, doorzettingsvermogen en ‘gezelligheidsgraad’. Welgemeend werd het “een dikke 7½” en ik was hartstikke trots.

Wie had ooit kunnen bedenken dat ik qua fitness streberig zou worden. Ik vond het zelfs geweldig voor een grote spiegel tussen de ‘klerenkasten’ te staan. Geheel onverwacht bleken deze jongens het ook leuk te vinden dat ik erbij kwam maar niet om mij belachelijk te maken. Men waardeerde dat ik heel serieus en doelgericht spiergroepen trainde om mijn conditie op pijl te houden. Het was prima wat ik deed.

Uiteindelijk begon mijn lichamelijke malaise op te spelen. De ‘basis’ van pijn behoorde inmiddels bij mijn leven maar dit negeerde ik en trainde gewoon door. Ik vond heel erg dat ik van de orthopeed en revalidatie-arts het advies kreeg te stoppen met de sportschool. De statische bewegingen zouden mij niet langer ten goede komen: u kunt beter gaan zwemmen. En dat doe ik nu, ook alweer heel wat jaren. Het was wennen want fitness kan tussen het trainen door een heel sociaal gebeuren zijn. Daarentegen is zwemmen, ook nog met een brilletje op en veel onder water, heel alleen. Maar, en daar ben ik achter, het is maar net hoe je je opstelt. De ‘diehards’ blijven toch wel komen, zodoende vormt zich ook weer een clubje en dat is leuk. Soms moet ik een beetje rustig aan doen maar ik houd de discipline erin. Ik zwem en aquajog minimaal 3x per week en klets niet als ik aan het werk ben. En ik moet zeggen, ik voel me vrijwel altijd beter als ik het bad uitkom in vergelijking met hoe ik erin ben gegaan. Moe weliswaar maar ik beweeg de rest van de dag soepeler, loop beter, voel me fitter en sterker. Gelukkig ben ik altijd al een waterrat geweest. Morgen dus ook weer.

Gerdien Boeringa (50) schrijft met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht