Zorg

UMCG krijgt vergunning voor plaatsen van kunstharten

Drie academische ziekenhuizen waaronder het UMCG mogen steunharten implanteren als laatste redmiddel voor hartpatiënten. Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een vergunning gekregen van het ministerie van Volksgezondheid.

Umcg

Zorgverzekeraars moeten het kunsthart oftewel steunhart vergoeden. Tot nu toe mocht een steunhart in Groningen alleen als tussenoplossing geïmplanteerd worden bij hartpatiënten die wachten op een harttransplantatie. Uit onderzoek blijkt dat het steunhart eigenlijk heel goed werkt, ook als er geen harttransplantatie meer volgt.

Een steunhart wordt met een vrij zware open hartoperatie in de linker hartkamer geplaatst. Er gaat een elektriciteitskabeltje via de buikwand naar een computertje met batterijen dat de patiënt altijd bij zich moet dragen. Sinds 2011 heeft het UMCG twaalf keer een steunhart geplaatst bij een patiënt. De verwachting is dat het aantal steunhartoperaties met deze vergunning naar tien per jaar stijgt. Ook andere academische ziekenhuizen gaan het nu vaker doen. Een steunhart is een optie voor patiënten met hartfalen die alle andere behandelingen al hebben gehad. Een deel van hen komt niet in aanmerking voor een donorhart, bijvoorbeeld vanwege bijkomende ziektes. Omdat het een dure en lastige operatie is, hebben ziekenhuizen een speciale vergunning van het ministerie nodig.
Volgens thoraxchirurg Meindert Palmen van het LUMC zou een permanent steunhart voor veel meer hartpatiënten een goede laatste optie zijn. Maar veel cardiologen kennen de mogelijkheid niet.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht