Zorg

Wat een verademing… minimaliseren – Column Mariëlle de Vries

Het is een hot topic op de sociale media. Minimaliseren. Nu ik door het gewichtsverlies meer energie heb gekregen ben ik ook aan de slag gegaan in mijn huis. De woonkamer was geel oranjeachtig en zag er eigenlijk nog steeds uit als een studentenkamer.

Ik kreeg het in mijn zomervakantie op de heupen en begon met behang verwijderen en verven van de woonkamer. Daardoor moest de kamer grotendeels leeg en die ruimte beviel me eigenlijk wel. Ik ging kasten bij langs om spullen uit te zoeken. Maar wist eigenlijk niet zo goed waar te beginnen. Want in elke kamer van het huis waren wel spullen die of naar de kringloop, of naar de vuilstort konden. Om overzicht te krijgen kwam mijn schoonzusje een ochtend helpen. Binnen een paar uur was de kleinste slaapkamer die tot de nok toe vol stond, voor de helft leeg. Spul wat voor de kringloop geschikt was, nam ze gelijk mee om af te geven. Een heerlijk gevoel.

DSC_0291

De berging is inmiddels leeg

 

Minimaliseren is voor iedereen verschillend. De een minimaliseert op elk gebied in zijn leven, een ander bijvoorbeeld alleen zijn of haar huis. En de mate waarin is ook voor iedereen verschillend. Mijn doel is voorlopig om straks zoveel ruimte in mijn huis te hebben dat alles overzichtelijk is. En geen overbodige zooi. Dus proberen geen impulsaankopen meer te doen: Iets wat me wonderbaarlijk goed af lijkt te gaan. Wel is het lastig de juiste manier te vinden, dit om te voorkomen dat tijdens het opruimen elke ruimte er wekenlang uitziet alsof er een bom is geëxplodeerd.

DSC_0084

En in de gangkast is ook alles weer te vinden.

 

Ruimte voor ruimte aanpakken lijkt de beste manier. De overvolle gangkast was een verademing om op te ruimen. Ik kan nu tenminste weer vinden wat ik nodig heb. En hoef niet eerst onder al het oud papier op zoek te gaan naar de schroevendraaier die er misschien wel of niet onder ligt. En wat kon er veel weg. En met alles wat ik wegdeed, voelde het ook alsof ik nog meer gewicht kwijtraakte. Geestelijke ballast. Oude kasten, matrassen, de gesloopte keuken en andere, voornamelijke IKEA-meuk vonden met de hulp van broer, zus en zwager hun weg naar de vuilstort. Ook de kringloop kreeg nog wat spullen gedoneerd.

Stapje voor stapje

Er komt steeds meer ruimte in mijn huis en daardoor ook in mijn hoofd. Er komt op een bijzondere manier rust in mijn leven. Ik hoef me niet te omringen met spullen om me thuis te voelen. In mijn woonkamer staan de spullen die ik graag om me heen heb. De drie slaapkamers zijn nog een voortgaand project. Maar wat ik net als bij het afvallen heb geleerd. Het kan niet in een dag. Ook met dit kom je er stapje voor stapje.

 

 

 

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht