Zorg

De ene borstkanker is de andere niet. Hoe behandel je borstkanker?

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Tegenwoordig geldt de kwaal ook als een van de kankers die het beste is te behandelen. In het algemeen gesproken overlijdt één op elke vijf patiënten. Maar dat geldt niet voor alle vormen, want borstkanker is een verzamelnaam voor verschillende types tumors met elk zijn eigenaardigheden. Dat maakt veel verschil voor de behandeling.

chirurgie, plastische chirurgie, borstvergroting, borsten, borst, implantatie, implantaten,

Bron: AFP PHOTO/ Francois Guillot

Zo zijn er vormen van borstkanker waarbij het enorm schrikken is; waar de tumor zo agressief is dat alle alarmbellen af gaan bij de artsen en waarbij elke minuut telt bij de behandeling. Er zijn ook vormen waarvoor een veel rustiger aanpak genoeg is en waarbij het zelfs de vraag is of er niet onnodig paniek wordt gezaaid. Misschien wordt een patiënt bij sommige kleine, beginnende tumors onnodig blootgesteld aan een operatie, bestraling of chemotherapie.

Gerichter ingrijpen

,,We weten steeds beter met wat voor tumor we te maken hebben en kunnen veel gerichter ingrijpen’’, zegt internist-oncoloog Carolien Schröder. ,,We kunnen steeds preciezer en kleiner opereren zonder dat er veel kans is op terugkeer van de ziekte, vult chirurg- oncoloog Jaap de Vries aan. ,,Doordat we de biologie van de tumor steeds beter leren kennen, hebben we in veel gevallen ook meer tijd om als artsen met uiteenlopende disciplines te overleggen over een behandelplan.’’

Hoe kun je kanker behandelen?

Kanker werd tot enkele tientallen jaren geleden op drie manieren behandeld: opereren, bestralen, chemokuren. Daarbij kwam een serie andere behandelingen die zich alle richten op bijzondere eigenschappen van de tumor. ,,Er is een ware explosie aan behandelingen die gericht worden ingezet tegen bepaalde vormen van borstkanker’’, zegt radiotherapeut John Maduro.

Een belangrijk onderscheid bij borstkanker is de hormoongevoeligheid of juist ongevoeligheid. De tumor groeit soms harder onder invloed van hormonen, waarbij het meestal gaat om het hormoon oestrogeen. Dat ‘vrouwenhormoon’ komt vrij in de puberteit of zwangerschap waarop de borsten gaan groeien. Als een vrouw een hormoongevoelige tumor heeft, kan die tumor groeien door oestrogeen.

Hormoongevoelig of niet?

De meerderheid van de borstkankertumors is hormoongevoelig en zulke tumors groeien doorgaans minder snel. Deze vorm van kanker is bovendien te behandelen door het oestrogeen te blokkeren. Zo kan het verwijderen van de eierstokken de toevloed van oestrogeen stoppen maar kunnen ook de hormoonreceptoren (de ‘ontvangertjes’) met medicijnen worden uitgezet. Een bekend medicijn tegen oestrogeengevoelige tumoren is tamoxifen.

HER2

Een hormoongevoelige tumor kan ook gevoelig zijn voor het ‘mannenhormoon’ androgeen. Onder meer in het UMCG wordt onderzoek gedaan naar behandelingen daarmee. Een andere belangrijke eigenschap van borstkanker is de aanwezigheid van de groeifactor HER2, human epidermal growth factor receptor 2. Dit is een eiwit dat zorgt voor agressieve groei van bij ongeveer één op de vijf borsttumors. Het positieve is dat HER2 te remmen is met het medicijn Herceptin ofwel trastuzumab. Dat antilichaam valt het eiwit rechtstreeks aan zodat er minder uitzaaiingen ontstaan.

Jonge vrouwen

Borstkanker is zo al in vier grote subgroepen onder te verdelen en voor elke soort gelden speciale richtlijnen voor de behandeling. Een van die groepen is die van vrouwen met borstkanker zonder hormoongevoeligheid en zonder HER2. Deze agressieve vorm komt relatief vaak voor bij jonge vrouwen, beneden de 40 jaar. ,,Bij deze groep is snel ingrijpen belangrijk. Vaak moeten we alles uit de kast halen, van operatie en chemotherapie tot bestraling.’’ Ook voor deze groep liggen nieuwe behandelingen in het verschiet. Er komen steeds meer nieuwe kankermedicijnen op de markt die alleen een zeer specifiek soort tumor aanpakken. John Maduro en Carolien Schröder doen onder meer onderzoek naar mogelijke overbehandeling.

Er belandt een toenemend aantal vrouwen in het ziekenhuis met kleine, beginnende tumors. Die tumors worden gevonden tijdens het bevolkingsonderzoek of bij vrouwen die zelf een knobbeltje voelen. ,,Maar we weten niet zeker of die kleine tumors ook alle werkelijk uitgroeien tot gevaarlijke vormen. Op oudere leeftijd lijkt dat bijvoorbeeld minder het geval te zijn.’’ Ze worden meestal wel geopereerd, borstbesparende operaties gaan steeds beter. Na de operatie volgt doorgaans bestraling.

Bestraling

Schröder en Maduro gaan onderzoeken of het ook zonder die bestraling kan. Bij bestraling tegen borstkanker worden gemakkelijk andere organen geraakt, zoals het hart of de longen – ook al lukt het steeds beter de straling goed te doseren en te richten. Op het UMCGterrein is een voor Nederland nieuw bestralingscentrum in aanbouw voor bestraling met protonen. ,,We verwachten dat daarmee ook bij borstkanker veel winst is te behalen. We gaan daarnaar onderzoek doen’’, zegt John Maduro.

In het UMCG wordt veel onderzoek gedaan naar specifieke scans om tumors en hun eigenschappen in beeld te brengen. Door antilichamen en hormonen fluorescerend of licht radioactief te maken worden tumoren en eventuele uitzaaiingen in kaart gebracht. Dat helpt bij het zo precies mogelijk opereren; op het beeldscherm ziet de chirurg exact waar de tumor zit en hoe groot hij is. Ook zijn er stofjes die de gevoeligheid voor superspecifieke medicijnen in het lichaam in beeld kunnen brengen.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht