Zorg

Dit zijn de beste ziekenhuizen van Noord-Nederland

 Precies een jaar na het drama waarbij Nij Smellinghe het failliet verklaarde ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum moest opgeven, verkeert het Drachtster ziekenhuis in een juichstemming. De hernieuwde aandacht voor kwaliteit in eigen huis levert de derde plaats op in de twaalfde AD-lijst. Een enorme sprong.
ziekenhuis, stethoscoop, verpleging, verpleegster, dokter, huisarts, zorg, witte jas, praktijk

Bron: ANP XTRA/ Lex van Lieshout

Net zo groot is de vreugde in Heerenveen, waar Tjongerschans een nog grotere sprong maakt van de staart naar de top: plek 4. Woordvoerster Saskia Toor: ,,Dit laat zien dat het loont om allerlei zaken rond de patiënt systematisch bij te houden en zo de zorg te verbeteren.’’ Bestuurder Norbert Hoefsmit van Nij Smellinghe zegt dat de hoge klassering te danken is aan grotere aandacht voor kwaliteit. ,,Daar hebben we echt hard aan gewerkt. Niet om hoog in lijstjes te komen, maar om duurzaam goede zorg te bieden.’’

Friese ziekenhuizen

Met een derde (Nij Smellinghe) en vierde (Tjongerschans) plaats scoren de Friese ziekenhuizen goed in de lijst van het Algemeen Dagblad. Volgens Hoefsmit heeft het drama- Sionsberg veel tijd en energie gekost en staat de focus nu weer helemaal op het eigen ziekenhuis. De ranglijst is gebaseerd op gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het oordeel is gebaseerd op 36 verschillende aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling in ziekenhuizen, zoals oncologie, cardiologie, heupoperaties en de kwaliteit van de verpleging.

Met dit jaar extra gegevens over geriatrische zorg: oudere patiënten lopen meer risico’s op complicaties. Ziekenhuizen moeten daarom alert zijn op ondervoeding, een delier en ouderdomskwalen. Het MCL Leeuwarden daalt licht van 18 naar 27, nog steeds een goede prestatie na de dramatische laatste plaats in de lijst van 2013. De aanpak van een delier kan beter en patiënten met een gevaarlijke vernauwing in de halsslagader moeten relatief vaak te lang wachten op een operatie.

MCL

Bestuurder Kees Donkervoort is tevreden met plek 27. ,,De verbeteringstrajecten hebben een blijvend effect. Ik feliciteer Nij Smellinghe en Tjongerschans met hun prestatie.’’ Voor het Antonius Ziekenhuis in Sneek is de lage klassering een aansporing. ,,We gaan dit analyseren en kijken waar het beter kan’’, zegt bestuurder Jack Thiadens. Vorig jaar stond Antonius op plaats 39, nu op 56. Drachten en Heerenveen doen het goed bij borstkankeroperaties, het plaatsen van pacemakers en de aanpak van ondervoeding en een delier.

Tjongerschans heeft de zorg voor ouderen goed op orde: bij alle darmoperaties zit een geriater in het medische team en alle ouderen worden gescreend op ondervoeding. Nij Smellinghe heeft ook de kwaliteit van verpleging goed voor elkaar en scoort daarbij beter dan veel andere ziekenhuizen. Zo wordt op alle afdelingen goed gelet op het gevaar van een delier. Kwetsbare patiënten worden goed in de gaten gehouden.

Groningen

Het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Refaja in Stadskanaal zijn allebei gestegen in de Ziekenhuis Top 100, naar plaatsen 21 en 47. Ook het Wilhelmina Ziekenhuis Assen scoort goed op de 25ste plek. De ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen bungelen onderaan de lijst die dit jaar voor de twaalfde keer verschijnt. De ranglijst is gebaseerd op gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die vraagt dit jaar voor de eerste keer om extra gegevens over geriatrische zorg in ziekenhuizen. Oudere patiënten lopen meer risico’s op complicaties. Ziekenhuizen moeten alert zijn.

Het Martini Ziekenhuis heeft dat goed op orde: bij alle heup- en darmoperaties bij oudere patiënten is een geriater betrokken bij de behandeling. Dat is niet in alle ziekenhuizen het geval. Ook borstkankeroperaties en de bestrijding van delier verlopen goed. Refaja stijgt van 71 naar 47 door betere aanpak van delier, betere resultaten bij heupoperaties en de betrokkenheid van de geriater.

Drenthe

Het beste ziekenhuis in Drenthe is het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, op plek 25 (vorig jaar 16). Het ziekenhuis haalt goede scores op borstkankeroperaties, heupoperaties, het plaatsen van pacemakers en het voorkomen van delier. Omringende ziekenhuizen scoren echter veel lager.

Het Scheperziekenhuis in Emmen en ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen staan onderaan de lijst, alleen MC Sloterdijk in Amsterdam staat lager. De ziekenhuizen laten veel punten liggen bij kankeroperaties en bij de bestrijding van ondervoeding en een delirium: in de ziekenhuizen worden kinderen onvoldoende gescreend op ondervoeding, en zijn geriaters te weinig betrokken bij darm- en heupoperaties bij oudere patiënten.

Marcel Kuin, bestuursvoorzitter van Treant Zorggroep, waar zowel Refaja als Bethesda en het Scheper ziekenhuis onder vallen, is ‘verrast’ over de stijging van Refaja. ,,We nemen de Top 100 serieus als een jaarlijkse spiegel van hoe we ervoor staan. We gaan de resultaten bestuderen en waar nodig verbeteringen aanbrengen. Hopelijk kunnen Bethesda en het Scheper ziekenhuis leren van Refaja.’’

Beste ziekenhuis van Nederland

Het beste ziekenhuis van het land is het Kennemer Gasthuis in Haarlem. Bij het samenstellen van de Top 100 wordt gebruik gemaakt van gegevens over 2014 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren. Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 36 verschillende aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling in ziekenhuizen, zoals oncologie, cardiologie en heupoperaties. Universitaire centra, zoals het UMCG in Groningen doen niet mee in de lijst.

Bekijk hier de hele lijst

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht