Zorg

Regels vergoeding nieuw medicijn achterhaald

De procedures om te beoordelen of nieuwe medicijnen in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar zijn achterhaald en onnodig moeilijk. Dat constateert het Adviescollege toetsing regeldruk, kortweg Actal, in een maandag verschenen rapport.

2015-12-04 15:26:22 LEIDEN -  Kankermedicijn Alimta bij een apotheek in het LUMC. In Nederland zijn nieuwe kankergeneesmiddelen vaak veel duurder dan in andere Europese landen. De verschillen kunnen oplopen tot meer dan 50 procent. ANP REMKO DE WAAL

ANP REMKO DE WAAL

De huidige procedures passen volgens het adviesorgaan niet meer bij hoe deze geneesmiddelen worden gemaakt en gebruikt. ,,Gevolg is dat het langer duurt voordat medicijnen worden vergoed en de patiënt ze kan gebruiken”, aldus Actal.

Nieuwe medicijnen worden steeds vaker voor kleine doelgroepen ontwikkeld. Daardoor is het volgens Actal moeilijk om een goede testgroep te vinden om de effectiviteit van het medicijn aan te tonen. Dat werpt een drempel op voor de toelating van het middel tot het vergoedingsstelsel.

Een ander probleem is dat er nu een strikt onderscheid gemaakt wordt tussen het gebruik van medicijnen in het ziekenhuis en daarbuiten. ,,Patiënten komen in de knel als hun verzekeraar het thuisgebruik van de medicijnen die zij in het ziekenhuis kregen, nog niet vergoedt”, stelt Actal.

De procedures binnen het huidige stelsel zouden volgens de organisatie flink verkort kunnen worden door dubbel werk tegen te gaan. Ook moet de bureaucratie als gevolg van de grote hoeveelheid betrokken instanties worden teruggebracht.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht