Zorg

Antistresspillen niet aan te slepen in Parijs

Parijse apothekers registreren sinds de terreuraanslagen van vorige week een grote vraag naar medicijnen tegen nervositeit, stress, slapeloosheid en hoofdpijn. Middelen die zonder doktersvoorschrift mogen worden verkocht zijn niet aan te slepen, melden verschillende buurtapothekers in de Franse media.

Pillen,,Als mensen binnenkomen, kijken ze terneergeslagen, alsof ze rouwen,” aldus een apothekersassistente in hartje Parijs. Euphytose (ontspanningsmiddel) en Dornomyl (slaappil) zijn bij veel winkels uitverkocht.

De hulpdienst SOS Medecins maakt nog steeds overuren, aldus een woordvoerder. De piek aan telefoontjes van vlak na de aanslagen is nauwelijks omlaaggegaan. De afgelopen dagen bezochten de SOS-artsen nog steeds gemiddeld honderd patiënten per dag extra vanwege angst voor terroristen en paniekaanvallen. Opmerkelijk is dat veel mensen van onder de 45 bellen.

Hotels in de Franse hoofdstad registreerden dit weekend tussen 35 en 50 procent annuleringen, vooral van Amerikanen en Japanners. De grote winkelcentra melden tussen 20 en 30 procent minder klanten te krijgen. Ondertussen valt in het straatbeeld op dat veel jonge Parisiennes hun hoge hakken hebben verwisseld voor sportschoenen. ,,Om beter te kunnen wegrennen als het weer gebeurt,” aldus een vrouw.

Daarnaast blijft humor een manier om angst te overwinnen en frustraties af te reageren. Kop van jut in de Franse sociale media is de nu verdachte huisbaas van de terroristen die vorige week in de Parijs voorstad Saint-Denis werden ontdekt. Jawad B. zei in een eerste reactie nogal onhandig dat hij wat mannen ‘van dienst was geweest’. Via de sociale media hebben zich inmiddels 20.000 mensen aangemeld voor een fictieve pyjamaparty in het appartement van B. die nog steeds in voorlopige hechtenis zit.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht