Zorg

Treant Zorggroep neemt nieuwe PET-CT-scanner in gebruik

Vanaf deze week kunnen patiënten van Treant Zorggroep in ziekenhuislocatie Scheper terecht voor PET-CT-onderzoeken. Patiënten van de locaties Scheper, Bethesda en Refaja hoeven hierdoor niet meer naar Zwolle te reizen, maar kunnen nu dichtbij huis terecht voor de scan. PET-CT-onderzoeken zijn essentieel in de behandeling van oncologische patiënten. Daarnaast speelt PET-CT een belangrijke rol binnen de diagnostiek van cardiologische patiënten.

Nederland, Emmen, 03-07-'09; Exterieur van het Leveste Scheper ziekenhuis in Emmen. Foto: Kees van de Veen

Foto: Kees van de Veen

Een CT-scanner geeft via röntgenstraling een gedetailleerd beeld van het inwendige lichaam van de mens, dus van organen, weefsels en structuren. Een PET-scan geeft juist een beeld van de stofwisseling van lichaamscellen, met behulp van een radioactieve vloeistof (FDG). Met name kankercellen hebben vaak een andere stofwisseling dan gewone lichaamscellen. ‘Door deze twee onderzoeken te combineren, kunnen we veel ziektes zeer gedetailleerd in beeld brengen’, aldus nucleair geneeskundige Henk Stevens.

Voordelen PET-CT-scan

Uitzaaiingen van kanker kunnen met een PET-CT-scan beter in kaart worden gebracht. ‘Hierdoor kunnen zinloze en soms zware operaties bespaard blijven. Of ze kunnen juist wel intensief behandeld worden als vastgesteld is dat de kanker beperkt is.’ Ook kan halverwege of aan het eind van een behandeling met chemokuren gekeken worden of deze aanslaan of niet. En kan beter worden voorspeld wat het effect is van een behandeling.

Oncologiecentrum

De nieuwe PET-CT-scanner sluit goed aan bij de doelstelling van het Oncologiecentrum van Treant Zorggroep. Dit kennis- en expertisecentrum biedt hoogwaardige oncologische zorg op alle drie de ziekenhuislocaties.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht