Zorg

Kaarsjeshype – Column Gerdien Boeringa

In november kunnen we herdenken. Vanuit de Rooms-Katholieke kerk doet men dit op 2 november met ‘Allerzielen’, de dag na ‘Allerheiligen’. Met Allerzielen worden overledenen in de hemel of in het vagevuur herdacht. Ritueel legt men hierbij bloemen op het graf. Dit is een mooie manier om gemis of rouw vorm te geven. Zo biedt een godsdienst houvast in het leven en daar is het voor bedoeld. Ik vind het wel mooi als dit herdenken een beetje ingetogen blijft. Zonder al te veel bombarie stilstaan bij degene die het aardse leven heeft verlaten. Overigens las ik gisteren dat ‘The Passion’, een tenenkrommend stukje volksvermaak, in 2016 naar Amersfoort komt. Maar voor het zover is gaan we eerst in november herdenken. Met kaarsjes!

 

brandende kaars

 

We steken geen kaars op, we steken geen kaars meer aan maar we gaan ‘kaarsjes branden’. Wat nou ‘kaarsjes branden’! In de jaren ’50 – ’60 was het de gewoonste zaak om kaarsjes te branden in de kerstboom want toen waren er nog geen elektrische lichtjes. Met zo’n kort, stevig, wit kaarsje in een knijpertje was men lang bezig een goede, stevige tak te vinden die de aanstaande spannende gebeurtenis gewichtig dragen kon. Hierbij moest men rekening houden met a) een logische plek zodat er niets anders in de fik zou vliegen bij het branden van het kaarsje en b) de plek in verhouding tot de verdeling van de andere kerstboomkaarsjes zodat de boom evenwichtig verlicht kon worden en niet alleen het oosten al kwamen hier de 3 wijzen vandaan.

Een andere vorm van kaarsjes branden kennen wij ook in de vorm van de zogenaamde ‘verjaardagstaartkaarsjes’. Deze gedraaide en dunne kaarsjes plant men bovenop de taart (vaak in een toef slagroom) waarbij het aantal van de te branden kaarsjes is afgestemd op het aantal behaalde levensjaren van het feestvarken. Deze dient dan de kaarsjes in één keer uit te blazen waarbij -in stilte- een wens mag worden gedaan. Overigens zijn verjaardagstaartkaarsjes van zeer slechte kwaliteit gezien de zwarte walm tijdens het branden. Na het uitgeblazen walmen ze dan ook nog even goed door. Maar okee, het fenomeen ‘kaarsjes branden’ mag hierbij duidelijk zijn: in de kerstboom of op een taart. Klaar.

Tegenwoordig moeten wij opeens overal kaarsjes branden. Ik wil geen afbreuk doen aan het ritueel of het symbool, maar wel aan de zalvige feelgoodsfeer die hierbij in de media de kop opsteekt: blèh. Een ‘kaarsje branden’ als vorm van verzachten, vergoelijken, bedekken of toedekken met een dekentje. Ik stoor me aan het verkleinwoord ‘kaarsje’; een lief, schattig, kinderlijk iets. Het tegendeel kan men goed en mooi maken door een ‘kaarsje’ te branden. Hebben we het hier niet gewoon over de Xenos- of Actionmeuk? Van die prutwaxinelichtjes waarbij het walmende, instabiele vlammetje na 1 uur branden verdrinkt? Of van die pruttheelichtjes waarbij na 1 uur branden geen vlammetje meer is te zien en alleen nog maar een kwetsbaar, klein en blauw elk-moment-leg-ik-het-loodje vlammetje? Is dit waarom wij ‘kaarsjes branden’? Rond ‘Allerzielen’ komt Anita Witzier op de televisie langs. In een spotje van de KRO vertelt zij haar ouders te herdenken. Prima Anita, als jij daar behoefte aan hebt moet je dat doen.

Samenzwerend vraagt ze vervolgens tegen de kijker: ‘voor wie steek jij een kaarsje op?’ Gaat jou dat iets aan, Anita? Hoezo moeten wij opeens allemaal iets met ‘Allerzielen’? Probeer jij hier je ‘Koningin van de Liefde’- status in te zetten om zieltjes te winnen voor een televisiegids? Of moeten wij met z’n allen kaarsjes branden omdat dit ons ‘verbindt’ in de huidige samenleving waar opeens alles ‘samen’ moet? Het maakt ook niet uit. Aangezien wij toch zakken vol waxinelichtjes (2e zak helft van de prijs) in de kast hebben liggen, doen wij graag mee. Binnen of buiten. In het NOS-journaal heeft de presentator het ook al over ‘kaarsjes branden’. We zien beelden van aluminium kuipjes met ik-trek-het-niet-zo-lang- meer zwakke vlammetjes met hier en daar een konijn of beer ertussen. Gelukkig is er ook ergens een ruimte ingericht om ‘kaarsjes’ te ‘branden’, een mens moet wat met de wind en het regenachtige najaarsweer. Want kaarsjes branden doet goed. En wie goed doet, goed ontmoet.

En daarom kunnen wij onze nek breken over alle gelegenheden in november waar wij van harte welkom zijn te herdenken door kaarsjes te branden. Maak een sight-seeing door de stad. De uitnodigingen hangen overal dus vergeet de agenda niet! We mogen herdenken op begraafplaatsen, in crematoria, ziekenhuizen, verpleeghuizen of multi-inzetbare ruimtes. Zelfs uitvaartverzekeringen laten zich van hun goede kant zien. We kunnen kaarsjes branden bij Yarden, maar we mogen ook komen herdenken bij Monuta of Dela. Gelukkig heeft deze empathische (oh wat zijn wij betrokken) nazorg niets te maken met het uiteindelijke doel van de verzekeringsbranche. Of toch wel? Geeft ook niet, want we kunnen ook op de site een vlammetje of sterretje in het universum bijplaatsen. Of online een kaarsje branden in een virtuele kerk. Of op een forum. Of op Facebook en Twitter tussen de pop up advertenties door.

“Dan schakelen we nu van Anita in studio 2 over naar Huize Boeringa waar net een kaars aangestoken is… Gerri Eickhof; hoe is de situatie daar?” De verslaggever duwt de bewoonster een microfoon onder haar snufferd: “Liever één goede kaars dan 5 rotzooikaarsen die stinken, flikkerend / flakkerend branden, druipen, walmen en waarbij je om het kwartier de lont bij kunt knippen. Daarom houd ik erg van Gouda-kaarsen. De mooie, stabiele vlam schept een sfeer van rust en stilte. Hierbij kan ík denken aan en hopen op”.

Gerdien Boeringa (50) schrijft om de week met een scherpe blik over haar -niet altijd over rozen gaande- leven. Haar lijf laat het steeds meer afweten en hierdoor zijn medici, hulpverleners en omslachtige instanties orde van de dag. Psychische kwetsbaarheid, relaties, het heden of verleden: in deze column komen verschillende onderwerpen voorbij. Met als troefkaart een behoorlijk portie humor en zelfspot…

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht