Zorg

James Bond – Column ALS Mariska van Gennep

We worden gebeld door de maatschappelijk werkster. Of we een datum in oktober vrij hebben. Ja, dan kunnen we. Of we zin hebben in de première van de nieuwste James Bond film. Jazeker hebben we dat! We zijn uitgenodigd! De Rotary van Groningen Zuid heeft een avond georganiseerd waarvan de opbrengst geheel bestemd is voor de Stichting ALS. Vandaar dat de bioscoop in Groningen die avond de première heeft. Gaaf!

Jamesbond_mariska

De dresscode is James Bond stijl. Geen idee wat ik dan aan zal trekken, maar goed, ik duik wel in mijn kast tegen die tijd. Sneller dan verwacht is het zover. Sjon kiest een zwart overhemd en dito broek. Veerle tipt hem dat ze een knalroze stropdas heeft van haar schooltenue. Deze doet Sjon erbij om en hij ziet er geweldig uit. Zelf doe ik een zwart jurkje aan, dankzij een tip van een lieve vriendin, die het weekend ervoor bij ons was. Een ketting erbij met prachtig roze, we zijn een echt koppel.

De parkeergarage is vol, we moeten uitwijken. Gelukkig is er eentje vlakbij. Sjon kan het nog lopen naar de bioscoop. Bij de rode loper staat Marleen. Ze woont in Groningen en ze maakt een paar foto’s van ons bij de Jeep en op de rode loper. Heel lief! We gaan naar binnen en daar blijkt ook een fotograaf te zijn. Hij maakt foto’s van ons zonder jas. We mogen naar boven in de foyer plaatsnemen. We lopen een rondje en Sjon is wat ongemakkelijk. Ik vraag wat er is en hij is vermoeid. Hij wil graag zitten. In een nisje zien we wat stoelen staan en hij gaat er zitten, weg van alle drukte en gezelligheid. Een bioscoopmedewerker ziet me aarzelen en vraagt wat er is. Ik vertel dat Sjon in het nisje zit. Hij pakt de stoelen voor ons en zet ze gezellig in de foyer. Uiteraard bedank ik hem hartelijk, dit is veel beter! We kletsen even gezellig bij met de lieve dame van de Stichting ALS die bij ons thuis geweest is. Ze is hier om een donatie in ontvangst te nemen. Een hele reis voor haar en ze moet ook nog terug vanavond.

We hebben goeie zitplaatsen bovenin. Voordat de film begint is er eerst een welkomstpraatje door de organisatie. Er draait een filmpje met uitleg wat ALS is, wat het doet en dat men druk in onderzoek is om het te stoppen. Wat ons opvalt, is dat nu gezegd wordt dat een ALS patiënt gemiddeld 3 tot 5 jaar leeft na de eerste verschijnselen. (Eerder werd gezegd na diagnose, een wezenlijk verschil). De Stichting krijgt geen subsidie, dus elke gift is welkom! Dan wordt de opbrengst voor de Stichting bekend gemaakt. Wauw, wat een bedrag. De dame van de stichting,heeft de lange reis niet voor niets gemaakt. Geweldig.

De film overtreft wat mij betreft alle James Bond films. Hij is weer net wat spectaculairder en met nog mooiere effecten. Ik zie Sjonny naast mij genieten. Fijn dat we hier samen heen mochten. En wat fijn dat hij nog redelijk goed kan lopen, om me heen zie ik ALS patiënten die in een rolstoel vervoerd worden. Het kan de andere vorm zijn, natuurlijk, of dat zij de ziekte al langer hebben. Daar maak ik me maar niet druk om, we hebben genoten. Organisatie heel hartelijk bedankt voor deze fantastische avond!

Verderop in die week komen Kathy en Arend bij ons. Ze wonen in Brabant en sinds ze weten dat Sjon zo ziek is komen ze zeer regelmatig langs. Fantastisch vind ik dat, niet alleen van hen, maar van iedereen die belangstelling heeft voor Sjonny, of ze nu langskomen, een kaart sturen of een belletje doen. Arend en Kathy hebben de MX5 meegenomen, een twoseater cabrio. Geweldig. Het is nog prachtig herfstweer (en dat in oktober) en Hendrik krijgt de vuurdoop. Hij mag naast Arend in de cabrio plaatsnemen. Ze blijven behoorlijk lang weg, en hebben een prachtig stuk Drenthe gereden. Daarna neemt Kathy mij mee, denk ik. Vergeet het maar, ik mag zelf rijden. Wat heerlijk geen dak boven je hoofd, de wind suist door mijn haren, zonnebril op en rijden maar! Ik kies een aantal landweggetjes en Kathy geeft aan dat dit ook de weggetjes zijn om met een cabrio te genieten. Bij thuiskomst mag Sjonny rijden. Gelukkig is hij niet (te) moe om te rijden en hij neemt plaats achter het stuur. Een petje op tegen de kou en daar gaan ze Arend en hij, Sjonny geniet ook met volle teugen. Hij heeft glinsteroogjes als hij weer thuis komt.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blogs.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht