Zorg

Superhelden – Column Lyme Esmee Kamphuis

Iets wat je al snel leert als je chronisch ziek bent, is wie je echte vrienden zijn. Dit is iets wat vele lotgenoten kunnen beamen. Het kaf wordt van het koren gescheiden.Een pijnlijk proces, maar het is ook enorm waardevol. De mensen die dichtbij staan en blijven zijn goud waard. Onvoorwaardelijk blijven zij geven, terwijl je zelf keer op keer met lege handen staat. Bij hen rust ook een zware last op hun schouders. Iets wat ik vreselijk vind, maar waar ik tegelijkertijd ook dankbaar voor ben. Ziek zijn. Dat ben je niet alleen en dat is heel erg dubbel.

IMG_3459

Samen

Jij kunt niet hand in hand met me over straat lopen, jij duwt me voor je uit in een rolstoel.
Je kunt me niet spontaan mee uit eten nemen.
Je kunt niet met me op reis.
Je kunt niet trots op me zijn, zoals een vriend trots zou moeten kunnen zijn op zijn vriendin.

Vaak denk ik aan hoe pijnlijk en verdrietig het voor jou is en dan zie ik mijzelf als last, te veeleisend, moeilijk en egoïstisch. Machteloos ervaar jij alles met me mee. Ik doe jou dit aan. Soms denk ik dat jij veel beter af bent zonder mij. Ik gun jou de wereld. Jij wilt de wereld. Ik kan toch niet jouw wereld zijn? Ik voel me zo verschrikkelijk schuldig. Je mist zo veel door mij. Ik ben ziek, maar jij bent ziek met mij. Deze ziekte gun ik mijn ergste vijand niet, maar jij, met wie ik alles deel en van wie ik het meest houd, bent ziek met mij. Jij bent gezond, maar toch kies je elke dag opnieuw voor een leven met mij. Dat vind ik nogal wat en ik ervaar dit ook zeker niet als vanzelfsprekend.

Sterk

Omdat ik deze ziekte draag, zijn er mensen die mij sterk en dapper vinden. Ik vind jou juist sterk en dapper.  Jij draagt dan wel niet deze bacterie, maar wel deze ziekte. Zonder jou was ik niet zo sterk. Zoveel anderen zouden al gillend weggerend zijn. Jij niet. Geen haar op je hoofd twijfelt aan ons, ondanks alles. Jij bent de held in mijn chronische Lyme verhaal, mijn eigen Superheld.

Op de momenten dat ik mijzelf het minst waard vind, ben jij de wind onder mijn vleugels en lift je me op.
Jij vindt me mooi, wanneer ik mezelf lelijk vind.
Jij biedt mij vertrouwen op momenten dat ik het vertrouwen verloren heb.
Jij geeft me hoop op de momenten dat ik de toekomst zwart inzie.
Jij geeft me een schouder als ik verdrietig ben. Op de momenten dat ik niks kan, zorg jij voor me.
Jij staat altijd voor me klaar, zelfs als ik er niet om vraag.
Jij ziet wanneer ik verdriet of pijn heb en kunt me zelfs dan aan het lachen maken.
Jij staat letterlijk en figuurlijk achter me.
Jij inspireert me, jij geeft me kracht om door te gaan.

Ook voor jou wil ik beter worden.
Ik wil dat wij beter worden.

Deze tekst draag ik op aan jou, Jaap Ruurd, en aan alle andere helden die voor de lichtpuntjes in de levens van chronisch zieken zorgen. Voor de mensen die ziek zijn met ons. Dank jullie wel, we kunnen niet zonder jullie. Jullie zijn onze Superhelden!

Esmee Kamphuis (27) heeft de ziekte van lyme. Iedere maand laat ze ons lezen hoe het is om lyme te hebben. Wil je het verhaal van Esmee lezen klik dan hier

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht