Zorg

Er bestaan geen mannen- of vrouwenhersens

Lang hebben veel wetenschappers aangenomen dat de hersenen van vrouwen en mannen verschillend waren. Een groep internationale wetenschappers onder leiding van de psychobiologe Daphna Joel van de universiteit in Tel Aviv heeft geconstateerd dat die stelling onjuist is. De bevindingen van de onderzoekers zijn te lezen in een publicatie van de Amerikaanse nationale academie van wetenschappen.

hersenen, hersens, hoofd, brein, tia

Foto: Archief DvhN

De onderzoekers bekeken onder meer 1400 MRI-scans van hersens van zowel mannen als vrouwen. Zij bekeken de hersenen als geheel, zonder specifiek individuele eigenschappen zoals omvang en verschillen in kleur aan te wijzen. Slechts een zeer beperkt aantal van de bestudeerde hersens bevatte delen die specifiek mannelijk of vrouwelijk waren. Verreweg het grootste deel was een mix van eigenschappen.

De breinkijkers zijn van mening dat de neiging van wetenschappers om altijd alles in vrouwelijk en mannelijk te verdelen waarschijnlijk onjuist is. Wetenschappelijk gezien is gewoon iedereen anders.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht