Zorg

Weight Watchers gooit het roer om. Geen punten meer tellen

Weight Watchers maakt vandaag bekend af te stappen van zijn befaamde puntensysteem. Vijf vragen aan: Gary Foster van Weight Watchers, als chief scientific officer de brein achter de nieuwe aanpak van het Amerikaanse dieetbedrijf.

te dik, overgewicht, obese, dik, ongezond,obesitas

Jullie 3 miljoen leden moeten het volgend jaar helemaal anders gaan doen?

,,Klopt, we staan voor de grootste verandering in de geschiedenis van Weight Watchers. Het programma wordt aangepast aan nieuwe inzichten in de voedingswetenschap. Het sluit ook beter aan bij consumenten, die zich er steeds beter van bewust zijn dat gezond eten meer omvat dan calorieën tellen. Het puntensysteem is volledig herzien. De focus ligt bovendien niet langer alleen op eten, maar ook op voldoende beweging en je goed voelen.”

De in april overleden oprichtster Jean Nidetch zou zich vast omdraaien in haar graf. Ideetje van Oprah, jullie nieuwe aandeelhoudster, om een hoop nieuwe dieetboeken en -producten te kunnen verkopen aan jullie leden?

,,Nee, we waren hier al meer dan een jaar mee bezig toen zij in oktober 10 procent van de aandelen kocht. Oprah is erg enthousiast over de nieuwe aanpak en Jean Nidetch zou er zeker erg trots op zijn geweest. Zij was het die benadrukte dat Weight Watchers geen dieet is, maar een lifestyle. Gebaseerd op wetenschappelijk inzichten. Deze nieuwe, holistische benadering past daar helemaal bij. We willen hiernieuwe leden te trekken en oude leden terugwinnen.”

Is het nu dan afgelopen met punten ofwel calorieën tellen?

,,In het nieuwe systeem laten we de link met calorieën inderdaad verder los. Calorieën zeggen namelijk niks over de gezondheid van voedingsmiddelen. Not all calories are created equal. Suiker en verzadigde vetten krijgen we al snel teveel binnen en leveren in het nieuwe systeem daarom veel SmartPoints op. Fruit en groente blijven nul punten, omdat ze veel vezels, vitamines en mineralen bevatten.”

Krijg je meer punten als je meer beweegt?

,,Van het idee dat je sport om meer te mogen eten, stappen we af. We stimuleren sporten niet alleen om af te vallen, maar ook als middel om je beter te voelen. Gelukkigere mensen maken gezondere keuzes. Daarom stimuleren we leden ook aan hun mentale welbevinden te werken. Niet alleen maar werken en voor anderen zorgen, maar ook dagelijks tijd voor jezelf nemen. Een boek lezen, een oude vriendin bellen, een wandeling maken met je kinderen.”

En die ouderwetse huiskamersessies waarin iedereen op de weegschaal moet staan? Vervangen jullie die door sportklasjes en meetings via de app?

,,We hebben een online programma, maar de bijeenkomsten winnen nog steeds aan populariteit. Alleen al in Nederland zijn zo’n 400 bijeenkomsten per week. Het werkt motiverend om ervaringen te delen. Maar de meetings gaan niet meer alleen over eten. We vragen ook: wat heb je deze week voor jezelf gedaan om je beter te voelen? Gewicht is niet de enige maatstaf voor succes.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht