Zorg

Griepremmers niet voor iedereen

De Gezondheidsraad komt terug van zijn eerdere advies om iedereen die griepverschijnselen krijgt zo snel mogelijk griepremmers te geven. Het is voldoende om alleen risicogroepen te behandelen, bij anderen is het niet zinvol, luidt het advies nu.

Foto: ANP

Foto: ANP

Het advies heeft betrekking op de situatie van een pandemie, zoals de Mexicaanse griep in 2009. De ommezwaai in het advies volgt na een evaluatie van de werking van de griepremmers sinds het laatste advies van tien jaar geleden. Daaruit blijkt dat de griepremmers niet opleveren wat ze zouden moeten. Daarnaast kosten ze veel geld. Zo heeft de overheid in de jaren na het vorige advies zo’n 50 miljoen euro gestoken in griepremmers.

,,Het beschikbare onderzoek geeft geen eenduidig beeld van de werkzaamheid van de middelen tegen de complicaties van griep. Daarom adviseert de raad de behandeling met griepremmers te beperken tot risicogroepen”, aldus de Gezondheidsraad.

Volgens de raad kunnen griepremmers bij een beginnende pandemie wel een effectief middel zijn om de verspreiding van griep af te remmen.

Het advies is dinsdag aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht