Zorg

Lekker eten met Kerst – Column Mariëlle de Vries

De feestdagen komen eraan. Kerst en Oud en Nieuw. Die stonden altijd in het teken van veel en lekker eten. Vroeger, als ik weer eens met een dieet was begonnen keek ik daar ontzettend tegenop. Nu niet meer. Er is veel in mijn hoofd veranderd.

Ga ik dan niet lekker eten met Kerst? Jazeker wel, maar niet teveel. Ik hou niet meer van dat gevoel dat je eet totdat je zo vol zit dat je knapt. Want dat schijn je toch te moeten. Veel eten met Kerst.

Foto: Myrte Venema

Foto: Myrte Venema

Hoe voorkom ik dan toch stress en paniek en de angst dat het misgaat. Met mijn voedingsdeskundige heb ik afgesproken dat ik even een rustpauze inlast tot 1 januari, voor wat betreft afvallen. De druk wat is daardoor een beetje van de ketel. De afspraak is om op gewicht te blijven en in het nieuwe jaar een plan te maken om het aantal kilo’s nog verder naar beneden te krijgen. December blijft een moeilijke maand, maar ik merk dat als je het eten in die maand anders benadert, het wel goed komt.

Kerst

Hoe? Een voorbeeld: Sinterklaas is net achter de rug. Vroeger kon ik me misselijk eten in pepernoten, chocolade en banketstaaf. Zakken pepernoten gingen erdoor. Als ik in de Sinterklaasperiode in totaal een hele hand pepernoten heb gehad, dan is het veel. Hoe deed ik dat? Door goed te proeven en me te realiseren dat ik na een paar pepernoten wel genoeg had van de smaak. Het stukje banket dat we op kantoor kregen, heb ik met genoegen opgegeten. Op de vraag of ik daarna nog een stukje wilde, heb ik hoe goed het ook smaakte, ontkennend geantwoord.

Als ik in mijn achterhoofd hou dat ik alleen de dingen wil eten die het lekkerst smaken. Dan komt het helemaal goed met de Kerst. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik in deze periode op gewicht blijf, zonder mezelf alles te ontzeggen, zoals ik in het verleden deed.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht