Voeding

Veel onduidelijkheid op etiketten van vlees

Op vleesetiketten staan veel fouten. Consumenten worden zo op het verkeerde been gezet. Volgens de Consumentenbond knutselen fabrikanten heel wat af met vlees: ze plakken het, ontdooien het, voegen water toe of persen het. Dat mag wel, maar dan moet het wel op de etiketten staan.

Vlees

In een brief aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vraagt de Consumentenbond daarom de capaciteit bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit te breiden. Zo kan er een betere controle op de etiketten komen. Ook wil de bond hogere boetes voor het overtreden van de regels en openbaarmaking van de onderzoeksresultaten naar de vleesetiketten.

Ook regeringspartij PvdA wil dat de NVWA meer gaat controleren op de juistheid van etiketten van producten. ,,Het is bijna onmogelijk te weten wat je eet. Deze bedrijven misleiden ons moedwillig”, stelt PvdA-Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers. Ze wil voor de zomer een plan van aanpak van het kabinet.

Volgens haar weten de grote voedselbedrijven op de etiketten altijd mooi recht te praten wat krom is. ,,En vaak zijn hun etiketten ronduit misleidend. Light pindakaas die vier keer zoveel suiker bevat als normale pindakaas. Of varkenssaucijsen waarbij niet vermeld wordt dat ze voor 20 procent uit goedkoop aardappel zetmeel bestaat. Ik wil daarom dat de NVWA extra inspecteurs gaat vrijmaken om etiketten te controleren. Deze bedrijven moeten weten dat als ze de boel bedonderen, ze ook hangen.”

Misleidende trucs

In de Gezondgids van december 2015 zet de Consumentenbond vijf trucs van vleesfabrikanten op een rij:

·         Ingrediënten als ketjap, water, zout en kruiden meerekenen bij het vleesgehalte

·         Satévlees persen uit snippers of gehakt, zonder dit te vermelden op het etiket

·         Veel hoger vleesgehalte op het etiket zetten dan er in het product terug te vinden is

·         Voor een deel ontdooid vlees gebruiken en het als vers verkopen

·         Veel water toevoegen, maar dat niet volgens de regels op het etiket vermelden

De trucs werden aangetroffen in testen naar saté, gepaneerd vlees, kroketten, braadworsten en saucijzen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht