Voeding

Poepbacterie en salmonella in gourmetpakket

De kwaliteit van de gourmetpakketten van de Nederlandse supermarkten laat te wensen over, blijkt uit een steekproef van Wakker Dier. In drie van de zeven onderzochte pakketten zat vlees dat al ,,duidelijk aan het bederven” was. In een van de schotels troffen de onderzoekers zelfs de gevaarlijke salmonellabacterie aan.

salmonella

Van dit laatste heeft de dierenwelzijnsorganisatie de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de betreffende supermarkt inmiddels op de hoogte gebracht.

De onsmakelijke E.coli bacterie, beter bekend als de poepbacterie werd vijf keer aangetroffen in de gourmetpakketten. Ook werd er een zogeheten listeriabesmetting ontdekt in een van de schotels. Deze bacteriën kunnen leiden tot een voedselinfectie. Vooral bij zwangere vrouwen is dit gevaarlijk omdat het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Wakker Dier wil geen namen van supermarkten bekendmaken omdat het om een steekproef van slechts zeven vleespakketten gaat. De organisatie liet vleespakketten onderzoeken die in de aanbieding waren bij zeven verschillende supers. Daarvan werden 27 monsters genomen, van verschillend gourmetvlees.

Wakker Dier vindt dat extra hygiëne van supermarkten juist bij gourmetschotels mag worden verwacht. ,,Consumenten werken bij het gourmetten niet altijd even hygiënisch. Ze zetten het vlees vaak een tijd buiten de koelkast, gebruiken dezelfde vork voor rauw en gebakken vlees en verhitten het vlees niet altijd goed”, stelt de organisatie.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht