Voeding

Witlof voorkomt spierkramp bij gebruikers maagzuurremmers

Drie miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Bij een deel van de gebruikers treedt een magnesiumtekort op dat pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken. Uit onderzoek van Mark Hess van het Radboudumc blijkt dat dit tekort voorkomen kan worden door inulinevezels toe te dienen. Mogelijk zijn duizenden mensen hierbij geholpen.

WitlofMagnesium is essentieel voor ons lichaam. Het speelt een rol bij het samentrekken van spieren, bij de werking van zenuwen en zorgt voor botstevigheid. De darmen, nieren en botten regelen de concentratie van magnesium in het bloed. Aangezien voedsel de enige bron van mineralen voor ons lichaam is, is opname via de darmen essentieel voor de magnesiumhuishouding. Hess en collega’s ontdekten in onderzoek bij muizen dat het ionkanaal TRPM6 hierbij een belangrijke rol speelt. Via dit kanaal komt magnesium de darmcellen binnen en wordt het naar het bloed getransporteerd. Hij zag dat de maagzuurremmer omeprazol het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 remt. Jaarlijks belanden enkele langgebruikers van deze maagzuurremmer in het ziekenhuis met spierkrampen en hartritmestoornissen, veroorzaakt door een magnesiumtekort.

Duizenden mensen

Hess onderzocht tevens het magnesiumtekort ten gevolge van maagzuurremmers in patiënten. In een onderzoek met 200 mensen die maagzuurremmers gebruiken, zag hij dat 13% van hen een magnesiumtekort had dat klachten als spierkrampen en vermoeidheid veroorzaakte. Hess: “In Nederland gebruiken naar schatting drie miljoen mensen langdurig maagzuurremmers, dus mogelijk kampen duizenden mensen met magnesiumtekorten. Het probleem bij een magnesiumtekort is dat je lang geen symptomen hebt en daardoor gebruiken mensen het vaak langdurig.” Daarnaast wordt het niet standaard gemeten bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk om vroegtijdig te detecteren want een magnesiumtekort speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de ontwikkeling van diabetes.

Behandeling

Hess keek daarnaast naar een mogelijke behandeling voor patiënten met een verstoorde mineralenhuishouding door gebruik van omeprazol. In een muizenstudie toonde hij aan dat de voedingsvezel inuline, die onder andere in witlof zit, de zuurgraad in de darm verlaagt waardoor het magnesium beter op kan nemen. Daarnaast bekeek hij het effect van inuline bij tien patiënten met een magnesiumtekort. Zij namen de voedingsvezel tegelijkertijd met voedsel, zoals yoghurt, in. Bij de patiënten zorgde 14 dagen gebruik van de voedingsvezel voor een herstel van de magnesiumconcentratie in het bloed, terwijl de groep gewoon doorging met het gebruik van de maagzuurremmer. De patiënten gaven aan minder klachten zoals vermoeidheid en spierkrampen te hebben. In de toekomst zal inuline in een grotere patiënten groep worden getest. Hess: “De patiënten die aan het onderzoek hebben meegewerkt, gebruiken nog altijd de voedingsvezel.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht