Zorg

Hoe gaat het met jou? – Column ALS Mariska van Gennep

Tsja, daar zit ik dan achter mijn computer. Zojuist een flink eind met Sjon gewandeld. Hij kwam op het laatst nog eventjes zijn rolstoel uit om een klein stukje te lopen. Het wordt steeds moeizamer voor hem. Hij geeft ook vaker aan dat hij moe is. Moe van het praten, omdat mensen hem niet of slecht begrijpen, moe van een lichaam dat niet meer wil.

wij

Niet echt lichamelijk moe (want zegt hij “Ik doe de hele dag toch niets”). En hij gaf vanmorgen aan dat hij zich soms buitengesloten voelt. Niet dat wij als gezin dat doen, maar laatst op visite was het voor hem lastig om bij het gesprek ook zijn zegje te doen. Hij neemt wel eens de I pad mee, echter voor sommigen is het heel moeilijk om te wachten tot Sjon alles heeft ingetypt en de I pad het heeft uitgesproken.

De huisarts is langs geweest om naar zijn teen te kijken. Sjonny dacht dat hij een blaar had en vroeg me deze door te prikken. Ik keek ernaar en gaf aan dat ik niet echt een blaar zag. Daarop heb ik in overleg de dokter gebeld. De huisarts vertelt dat hij sowieso langs wilde komen, het was alweer een maand geleden. Hij vult op verzoek van Sjon een formulier in voor de verzekering om te kijken of we ook een reiskostenvergoeding kunnen krijgen. Fijn dat hij er aan dacht, ik had het klaargelegd en op het zelfde moment al weer vergeten.

De blaar blijkt geen blaar te zijn, maar teveel belasting op een plek. De huisarts raadt een steunzool aan voor onder de voorvoet, zodat de teen weer een goede stand krijgt. Sjon wil hier nog even over denken. De huisarts vraagt of Sjonny wel goed slaapt. Hij antwoordt, dat hij moeilijk kan inslapen als hij het koud heeft. Daarop wordt hem een elektrisch dekentje aangeraden, maar dat lijkt hem veel te warm. ’s Nachts wordt hij vaak wakker omdat hij het warm heeft. Dan vraagt de huisarts heel lief (vind ik) of hij nog iets voor Sjonny of mij kan doen. Nee, op dit moment niet. Het gaat allemaal zijn gangetje. Sjonny gaat achteruit, dat zien we ook. Hij is ook weer wat afgevallen, dus ik kook voor hem met toevoegingen zoals crème fraiche. En hij drinkt weer krachtvoerflesjes af en toe.

Heel lief en heel vaak wordt aan mij gevraagd hoe het met me gaat. Ik haal dan mijn schouders op en zeg “Gewoon doorgaan”. Er zit nu niets anders op. Ik wil graag Sjonny en de kinderen steunen waar ik kan. En ik heb het gevoel dat ik heel veel kracht heb, meer dan bijvoorbeeld een jaar of tien geleden. Soms heb ik ook mijn huilmomenten of dagen dat ik me minder lekker in mijn vel voel. Dat is dan maar zo, dat accepteer ik. Als ik daarna maar weer door kan en mag gaan. Ik wil heel graag net als velen, Sjon helpen. Alleen dat kan niet en dat is zo verdomd moeilijk.

Weten dat er binnen afzienbare tijd mijn maatje er niet meer is. De vader van mijn kinderen. Kinderen die zich fantastisch houden overigens. Veel voor hun vader willen doen of laten. Hem helpen waar ze kunnen en mij opvangen waar ik het even niet meer zie zitten. We zijn een geweldig team met om ons heen hele lieve familie en lieve vrienden, die ons waar nodig (praktische) hulp en steun geven. Voor diegenen die het betreft: DANK JULLIE WEL!

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 20 jaar, Veerle, 18 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht